tisdag 18 oktober 2011

Recension: 80 grader från Varmvattnet.

Författare: Karin Alfredsson.
Uppläsare: Karin Alfredsson.
Speltid: 9 tim, 18 min.
Genre: Fakta, roman.
Förlag: Adelphi Audio.
Utläst: 18 oktober 2011.
Serie: Ellen Elg 1.

Info: I ett dike i Zambia förblöder en 14-årig flicka. I USA dör en domare i Högsta Domstolen i sin säng. I en svensk lägenhet möts tre aktivister för att ta emot beskedet om en katastrof. I en amerikansk buss försöker en ung kvinna fly från sin historia. I gräset utanför en barnmorskas hus bygger någon en häxpyramid. Och i händelsernas centrum står Ellen Elg, svensk läkare med oklart uppdrag i Afrika.

Egna kommentarer: En bra historia, men tyvärr är Karin Alfredsson inte bra som uppläsare och det gjorde inte boken rättvisa. De andra böckerna i serien är Katarina Ewerlöf uppläsare så dem kommer jag mer än gärna lyssna på. För historierna som Karin skriver om är viktiga och bra.

Betyg: 3. (Boktipsets betygsestimat: 4,4)

lördag 15 oktober 2011

Recension: Skamfläck.

Författare: Caroline Engvall.
Uppläsare: Rebecka Hemse.
Speltid: 6 tim, 32 min.
Genre: Fakta.
Förlag: Earbooks/Kalla kulor.
Utläst: 15 oktober 2011

Info: Detta är den sanna berättelsen om Sandra, Jocke och Nadja, tre på ytan vanliga ungdomar som till synes frivilligt valt att sälja sina kroppar, att låta sig förnedras, utnyttjas och våldtas gång på gång. Tillsammans är de en bild av ett Sverige som alltför få känner till och som vi inte längre kan blunda för.
Sandra, Jocke och Nadja är ungdomar som aldrig blev sedda, som valde att ta ut sin smärta på den egna kroppen och sålde sex i ett desperat hopp om att ångesten i själen skulle pysa ut och försvinna. Berättelser som deras finns överallt omkring oss; i städer och byar, i alla samhällsklasser. Genom att dela med sig av sina livsöden vill de visa andra i samma situtaton att de inte är ensamma och att det trots allt finns en väg som leder ut ur helvetet.

Egna kommentarer: En mycket bra bok om ett mycket bra ämne. Har läst den första boken (14 år till salu) och tyckte den var bra. Men till skillnad från den första boken handlade denna om tre ungdomar och boken hoppar mellan dessa tre och deras historier. Det kunde bli rätt rörigt om man inte lyssnade noga och hörde vem det handlade om. Så ibland var man helt bortkollrad och det var tråkigt på en så bra bok.

Betyg: 3.

Broderade bokmärken till salu.

Jag broderar mycket korsstygn, just nu är det bokmärken. Det går hyfsat fort, det är roligt och bokmärken är väldigt användbara. Jag tar gärna beställningar. Priset beror på storleken och hur mycket material som går åt. Kan även sy dit små pärlor eller berlocker i lagom storlek. Aidaväven är fastsydd på filttyg i passande färg. Bokmalbokmärket har gul filttygsbaksida och höstbokmärket har en röd filttygsbaksida.

Lägger ut bilder på de två bokmärken jag har gjort hittills och fler lär det bli. = )

Bokmärke med en bokmal.

 Bokmärke med hösttema.

Två lövberlocker insydda längst ner på bokmärket.

fredag 14 oktober 2011

Änglamakerskan.

Författare: Camilla Läckberg.
Uppläsare: Katarina Ewerlöf.
Speltid: 15 tim, 7 min.
Serie: Fjällbacka 8.
Genre: Deckare.
Förlag: Bonnier Audio/Bokförlaget forum
Utläst: 14 oktober 2011.

Info: Påsken 1974 försvinner en familj spårlöst från ön Valö utanför Fjällbacka. En fin påskmiddag är uppdukad i matsalen, men alla utom den ettåriga dottern Ebba är borta. Har de blivit utsatta för något brott eller försvunnit frivilligt? Gåtan har aldrig fått någon lösning.

Många år senare återvänder Ebba till ön och den gamla barnkolonin där hennes pappa med hård hand drev en internatskola. Hon och maken Mårten har förlorat sin lille son, och i ett försök att övervinna sorgen och gå vidare har de bestämt sig för att rusta upp huset och öppna ett bed and breakfast.
När Erica Falck får höra om parets planer blir hon både överraskad och nyfiken. Hon har tidigare forskat en del i mysteriet med den försvunna familjen utan att hitta någon förklaring. Nu söker hon upp Ebba för att höra vad hon vet. Dessutom har hon själv en del att berätta om kvinnorna i Ebbas släkt - en historia fylld av tragiska öden och hemligheter.

Ebba och Mårten inleder sitt renoveringsarbete, men knappt har de börjat förrän de blir utsatta för ett mordbrandsförsök. Och då de några dagar senare bryter upp matsalsgolvet finner de intorkat blod under plankorna. Det tycks som om ondskan i det förflutna har hunnit ifatt dem. Under utredningen av branden börjar Patrik Hedström och hans kolleger gräva i det gamla fallet igen. Vad var det egentligen som hände Ebbas familj?

Egna kommentarer: Spännande men lite halvseg när det blev bakåtbilder, rörig emellanåt då det var många människor det handlade om.

Betyg: 4 (Boktipsets betygsestimat: 4,5)

fredag 7 oktober 2011

Bokbloggsjerka vecka 40.

Veckans fråga i bokbloggsjerka är:

Läser du helst bokserier eller föredrar du fristående böcker eller kanske en mix av båda?

Jag läser nog helst bokserier. Är det en bra bokserie så blir man extra glad över att det är en serie för då dröjer det innan man slipper säga hej då till karaktärer och författare. Men visst finn det även bra böcker som inte ingår i en serie. Kan vara skönt att läsa fristående böcker emellanåt då det kan bli segt eller långdraget med serier beroende på ens humör. Men jag tycker om serier. = )