onsdag 25 januari 2012

Recension: 3096 dagar.


Författare: Natascha Kampusch.
Genre: Självbiografi
Antal sidor: 253.
Utgivningsår: 2011
Förlag: Bonnier Pocket/Albert Bonniers förlag.
Utläst: 25 januari 2012.

Första meningen: Mamma tände en cigarett och drog ett djupt bloss.

Info: Natascha Kampusch blev som tioåring överfallen och bortförd på väg till skolan. I över åtta år hölls hon inspärrad i ett specialbyggt ljudisolerat källarutrymme. Fullkomligt utlämnad till förövarens nycker tvingades hon utstå såväl fysisk som psykisk misshandel, utan att veta om hon någonsin skulle bli fri igen. När hon som artonåring slutligen lyckades fly var hennes barndom över.

Med 3096 dagar tar Natascha Kampusch tillbaka makten över sin egen historia. Hennes vittnesmål ger en unik och utmanande inblick i fångenskapens psykologi.

Egna kommentarer: En riktigt bra och intressant bok. I början kändes det som att den inte riktigt kom igång men så fort man kom över det blev boken bättre. Intressant att läsa om hur en människa fungerar när de hamnar i en sån situation som Natascha hamnar i. Vad hon gör för att överleva och förbli den person hon var från början trots alla försök som kidnapparen gör för att skapa sin fantasi. Jag vet faktiskt inte om jag själv skulle klara av det hon gjorde - att överleva. Psyket och kroppen är helt fantastiska.

Betyg: 4 (Boktipsets betygsestimat: 3.4)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar