fredag 24 augusti 2012

Recension: Hur kär får man bli?

Författare: Katarina von Bredow.
Uppläsare: Liv Mjönäs.

Speltid: 11 timmar 12 minuter.
Förlag: Gammafon Barnmedia/Rabén & Sjögren.
Utläst: Inte utläst...

Info: "Om inte om vore, tänkte jag. Om inte om vore skulle jag bli kär i Adam. Hur kär som helst. Blossande, vanvettigt gnisterkär. Ursinnigt sprängförälskad. Men nu var ju om. Och bara själva tanken på att bli kär i Adam var totalförbjuden, straffbar, ohygglig och fruktansvärd. Ändå tänkte jag den. Ändå fladdrade kolibrin där inne. Trots att om var."

Här finns det omöjliga valet mellan bästisen och kärleken. Här finns djupa familjekonflikter. Vuxna som sviker. Här finns ett fenomenalt skickligt porträtt av en konflikträdd pappa som duckar för alla problem. Framförallt finns det stora problemet med att kunna säga som det är- innan det är för sent.


Mina kommentarer: Såå seg! Jag gillar hennes böcker annars men denna kunde jag bara inte läsa ut... Det gick bara inte. Denna var en av de sämre hon har skrivit.
Betyg: 2. (Boktipsets betygsestimat: 3,9)

torsdag 23 augusti 2012

En seg hyllvärmare.

Lyssnar på Hur kär får man bli? av Katarina von Bredow. Den är så seg. Jag drar mig inför att fortsätta lyssna. Det är många gånger som jag bara vill skita i den. Jag har kommit halvvägs. Nästa halva känns jättelång att lyssna på...

måndag 20 augusti 2012

Recension: Bedragen

Författare: Katerina Janouch.
Uppläsare: Lia Boysen.

Speltid: 11 timmar 37 minuter.
Förlag: Piratförlaget.
Utläst: 20 augusti 2012.
Serie: Cecilia Lund 1.

Info: Cecilia Lund älskar sitt jobb på sjukhuset där hon befinner sig mitt i livets mest dramatiska ögonblick, födelse och död. Privat tuffar det på, med fyra barn och äkta maken John som är fotograf samt hus i en trevlig förort. Varje dag är fylld till brädden men hon är ganska nöjd. Och så som det alltid varit, ska det alltid förbli – eller?

En oväntad händelse slår plötsligt sönder deras tillvaro. Det ringer på familjens dörr och där ute i vinterkylan står en främmande ung man, Simon. Han hävdar att John är hans far och han själv frukten av en passionerad tonårsförbindelse. Just då förbereder John en längre utlandsresa. Cecilia står med ens ensam och konfronteras med den hemlighetsfulle Simon, samtidigt som sprickorna i hennes och Johns relation blir allt djupare. Runt familjen vävs ett nät av oförklarliga händelser och svek. Det är inte helt lätt att avgöra vem som är bedragen – och vem som bedrar.

Mina kommentarer: En bok i ungefär min smak, väldigt bra blandning mellan jobb och vardag. Kul att läsa om en emellanåt kaosartad vardag med barn och inte bara sockersött och väluppfostrat. Sen lite spänning inkastat mitt i allt. Jag tycker om att läsa och se om förlossningar så just denna boken passade mig bra. Jag tänker läsa andra boken också.
Betyg: 4. (Boktipsets betygsestimat: 3,7)

fredag 17 augusti 2012

Recension: Istället för dig

Författare: Sofie Sarenbrant.
Uppläsare: Marie Richardson.
Speltid: 7 timmar 32 minuter.
Förlag: Damm förlag.
Utläst: 16 augusti 2012.
Serie: Brantevik 2.

Info: Det har gått sexton år sedan Agnes blev bortförd, inlåst och tvingad att föda sitt barn i en mörk källare, mitt i det skånska sommarparadiset Brantevik. Pojken hon födde slets ur hennes armar i samma sekund som han tog sina första andetag. Vad som hände med honom efter det är ett mysterium som polisen aldrig lyckats lösa.

I dag lever Agnes ett till synes fridfullt familjeliv i Bromma med sin man och deras dotter Nicole, som nu är arton år gammal. Men det Agnes inte vet är att hennes man bedrar henne och att Nicole har rest till Brantevik för att ta reda på sanningen om sin bror.

Men det är fler personer med anknytning till fallet som återvänt till det lilla fiskläget och när Nicole väl förstår vad hon gett sig in i är det för sent att dra sig ur.

Mina kommentarer: En bra bok, spännande. Slutet överaskade mig totalt. Trodde verkligen inte att det skulle bli så - vet inte om jag är missnöjd men det känns bara rätt snopet. Men ettan - Vecka 36, var helt klart bättre. Hoppas på att denna boken bara var ett mellanspel till den tredje boken och att den ger lite mera svar och reder ut allting. Tänker helt klart läsa den tredje bok - Vila i frid.
Betyg: 3. (Boktipsets betygestimat: 3,6)

torsdag 16 augusti 2012

Recension: När ljuset släcks

Författare: Magnus Hedman med Gunnar von Sydow.
Uppläsare: Magnus Hedman.
Speltid: 11 timmar 13 minuter.
Förlag: Bokförlaget HörOpp/Norstedts.
Utläst: 13 augusti 2012.

Info: Nyårsdagen 2011 är en vändpunkt för Magnus Hedman, han vaknar upp ensam liggandes på en kompis soffa i en lägenhet i Hornstull, bakfull och fortfarande iklädd smoking. Minnen från kvällen kommer sakta tillbaka. Återigen har han varit lite för full på krogen, ett onödigt tjaffs i garderoben trycks upp på löpsedlar som ett bittert fylleslagsmål. Han ser sig själv i spegeln och känner inte längre igen sig själv, de senaste årens personliga katastrofer har lämnat stora spår hos Magnus. 

Mina kommentarer: Första halvan av boken handlar till 90% om fotboll. Det var en väldigt seg del just för att jag själv inte är intresserad av sport. Det som fick mig att lyssna vidare var det som skulle komma när Magnus karriär var slut. Det var jag intresserad av att höra om. Så just den sista delen räddade det hela - annars hade jag inte lyssnat speciellt mycket av boken. Det som gjorde den första halvan seg var att allt om fotbollen var detaljberättat - minsta lilla berättades om alla matcher han gjort, vilka han spelade med och mot och liknande saker. Det blev segt och tjatigt.
Ett bra och kärleksfullt slut.
Betyg: 2. (Boktipsets betygestimat: 2,3)

tisdag 14 augusti 2012

Recension: Det du inte såg

Författare: Patrik Sjöberg med Markus Lutteman.
Uppläsare: Jakob Eklund
Speltid: 13 timmar 48 minuter
Förlag: Norstedts
Utläst: 12 augusti 2012

Info: Patrik Sjöberg är en av Sveriges mest kända och framgångsrika idrottsmän genom tiderna. Men bakom den hårda fasaden vilar ett mörker. Först nu är Patrik redo att dela med sig. 
1987 hoppade höjdhopparen Patrik Sjöberg 2,42 på DN-galan i Stockholm. Detta gjorde honom till innehavare av världsrekordet i höjdhopp. Fortfarande är Sjöberg världens näst bäste höjdhoppare genom tiderna, endast slagen av Javier Sotomayor. 

Men vem är egentligen Patrik Sjöberg? Många av oss minns en överlägsen idrottsman, kaxigt rökande en cigarett mellan hoppen. En man vi, då och nu, känner som bufflig, frispråkig och rakt på sak. En idrottsvärldens rockstjärna. Men hur kom han dit? 
I denna nya memoar berättar Patrik Sjöberg för första gången sin historia, ärligt, rakt och öppenhjärtigt. Och det visar sig att den innehåller mer än vad någon av oss kunnat ana. 


Mina kommentarer: Intressant att läsa bakom alla tävlingar och tidningsrubriker. Det som jag tyckte var negativt var allt snack om pengar - vad som än hände i Patriks liv så handlade det om pengar. Tävlingar - hur mycket han tjänade, privat - hur mycket han gjorde av med på olika saker och vid olika tillfällen. Kan bli lite mycket och då drar det ner det andra som faktiskt var bra och som man ville veta mer om.
Betyg: 3 (Boktipsets betygestimat: 4,3)

lördag 11 augusti 2012

Storytel

Lyssnar på Patrik Sjöbergs biografi. Är ensam hemma med barnen då sambon jobbar. Barnen sover sen ett par timmar tillbaka. Skönt att ha sällskap av en ljudbok då det annars är så tyst. Är inget intressant på tv ändå. Det är skönt att kunna låta nån annan läsa boken åt en när man inte orkar läsa eller när man ska göra nåt som kräver två händer.

Hittills är boken bra i alla fall.

fredag 10 augusti 2012

Veckans bokbloggsjerka

Veckans fråga i bokbloggsjerka:
Vilka böcker tänker du inte läsa och varför? Ge exempel på tre stycken.

Svar:
1. Jag kämpade mig igenom den första Twilight-boken på ljudbok. Men det var precis att jag orkade. Resten av böckerna tänker jag inte läsa. Jag vet inte riktigt varför men de lockar mig inte alls. Trots att jag gillar filmerna. Men jag tror att det är just där som problemet ligger - att jag såg filmerna först.

2. Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist. Jag har påbörjat den otaliga gånger. Men jag klarar bara inte av att läsa ut den. Jag vet inte alls varför - det går bara inte. Jag har testat att läsa den i vanlig bok och jag har testat att lyssna på den som ljudbok, men inget av det funkar. Jag skulle vilja läsa dem andra så jag tror nog att jag får hoppa över denna och ge de andra böckerna hon skrivit en chans.

3. Zlatans bok tänker jag inte ta i med tång. Inte intresserad av något som har med honom att göra.

tisdag 7 augusti 2012

Ännu flera olästa böcker

Inte alls bra att börja rensa och kolla igenom kartonger och annat. I varje skrymsel hittar jag böcker. En del som jag läst och tyckt om. Men tyvärr hittar jag även en del olästa så min lista med hyllvärmare bara växer... *hmm*

Från början hade jag 96 stycken (trodde jag) och nu har jag 115 stycken. Undrar hur detta ska sluta??

måndag 6 augusti 2012

Bokpaket på posten.

Idag fick jag hem min vinst i brevlådan.
Tack så mycket böcker, böcker, böcker.
Blonde av Joyce Carol Oates,
ett Selma-bokmärke och Lindts choklad.
Så kul!


söndag 5 augusti 2012

Huvudvärk och zombier

Det är så irriterande. Sitter i bilen och vill läsa men kan inte. Jag har en så jobbig huvudvärk och det gör mig lite illamående. Det är jobbigt.

Var en snabbis på Konsum förut. Fick med mig en bok ut. Insnärjd av Gena Showalter. En bestseller från Harlequin. En ung kille. Fyra själar i hans kropp som pratar med honom. Zombier. Och en gnutta kärlek. Den verkar riktigt bra!

fredag 3 augusti 2012

Kommisarie Thorne

På tv har det gått två kriminalserier i tre delar om Kommisarie Tom Thorne. Den första hette Sömntuta (Sleepyhead) och nu väntar jag på sista delen i serien Offerleken. De är riktigt bra och man sitter som på nålar när det händer saker. Nu av en slump när jag kollade på Adlibris hittade jag massor av böcker om Kommisarie Thorne. Jag måste ha dem!! = ) Hittade Sömntuta först och det stämde ju in på handlingen i serien. Så nu måste jag läsa av lite från mina Hyllvärmare så att jag kan börja köpa de böckerna. För jag älskar såna tv-serier och just dessa är såå spännande. Sen är det inte självklart vem som är mördaren förrän mot slutet. = ) Författaren heter Mark Billingham.




torsdag 2 augusti 2012

Recension: Konsten att tala med en änkling

Författare: Jonathan Tropper
Genre: Roman
Antal sidor: 317
Utgivningsår: 2011
Förlag: Gilla Böcker
Utläst: 31 juli 2012

Huvudperson: Doug.
Handling: Doug har träffat sitt livs kärlek, och förlorat henne. Knappt trettio år gammal är han en deprimerad, alkoholiserad änkling. Han vill helst vara ifred med sin självömkan, men motarbetas av sin tvillingsyster, sin struliga styvson och stans alla singelkvinnor.

Mina kommentarer: En bra bok. En sidvändare. Kul att läsa om sånt som faktiskt kan hända vem som helst. Tror att jag har hittat en ny favoritförfattare. Nu vill jag verkligen läsa mer av honom.
Betyg: 4 (Boktipsets betygestimat: 3,7)

Andra som läst den: Bokslukarens blogg och Västmanländskans bokblogg.


onsdag 1 augusti 2012

Bokslut juli 2012

Lästa:
1. Allt eller inget av Rickard Engfors.
2. Konsten att tala med en änkling av Jonathan Tropper.

Sidor lästa: 604.
Påbörjade: 1.

Köpta:
1. Allt eller inget av Rickard Engford
2. Att föda ett barn av Kristina Sandberg
3. Alla lyckliga familjer liknar varandra av Claes de Faire
Lånade: Ingen.
Kategorier: självbiografi, roman.

Kvinnor:
 0
Män: 2

Hyllvärmare:
 1