måndag 31 december 2012

Bokslut december

Lästa: 
1. Monster - Micael Dahlén.
2. Sju jävligt långa dagar - Jonathan Tropper.
3. Historien om Micke Dubois, På liv och död - Gitte Nilsson/Niklas Bodell.

Sidor lästa: 785 stycken.
Påbörjade: Minst 3.

Bäst: Sju jävligt långa dagar.
Sämst: Monster.

Kvinnor: 1.
Män: 2,5.

onsdag 26 december 2012

Haft en lugn läsjul.

Nu inför jul och under jul har det inte blivit nån läsning alls. Det har varit nåt som ska göras eller människor att umgås med hela tiden. Sen har jag haft stora bekymmer med en rejäl förkylning och en låsning i ryggen. Förkylningen är bättre och ryggen håller jag i schack med värktabletter och vila. Nu när allt har lugnat sig och det inte finns så många måsten längre så ska jag försöka få mig tid att läsa klart de två böcker jag har påbörjade i min iPad. Så att jag kan lämna tiden öppen inför alla böcker som ska läsas under 2013.

I julklapp fick jag de två första böckerna i E L James triologi - Femtio nyanser av honom och Femtio nyanser av honom. Tror att jag ska spara dem till nästa år och ha med James i min Boktolva.

måndag 17 december 2012

Recension: På liv och död, historien om Micke Dubois

Författare: Gitte Nilsson & Niklas Bodell.
Genre: Biografi.
Förlag: Big Bok.

Handling: På natten den sista november 2005 somnade artisten, skådespelaren och småbarnspappan Micke "Svullo" Dubois för allra sista gången. Han tog sitt liv i ett cykelförråd - bara 46 år gammal.
Ångesten blev till sist för svår.
I nästan tio år var Gitte Nilsson sambo med Micke Dubois.
Tillsammans har de tre barn.
Gitte kände varenda skrymsle av Mickes hemlighet med depressionerna, ångesten och de förtvivlade ropen på hjälp.
Tillsammans med journalisten Niklas Bodell berättar Gitte om glädjen, vreden och vanmakten.
Om livet och lidandet med Den Stora Kärleken.


Mina kommentarer: När man läser denna boken känner man glädje och kärlek när Gitte berättar om sin kärlek till Micke, om hans kärlek till sin familj. När hon ser berättar om hans depressioner och ångest blir man så ledsen. Hur hon ringer in till psykakuten och ingen tar henne helt på allvar, då blir jag arg. När sen Micke blir inlagd på psyket och sen blir utskriven efter endast ett par dagar trots att läkarna vet om att i hans förråd hänger det fortfarande en snara, då skakar jag bara på huvudet och fattar inte hur dem tänker.
Om han hade fått hjälp de första gångerna hans exsambo ringer till psykakuten kanske det inte hade gått så långt och han kanske inte hade blivit så dålig som han blev. Kanske hade han tänkt om, om han bara hade fått den hjälp han behövde. Inte bara fått en massa tabletter, fått annan hjälp.
Trots att han tog livet av sig mindre än fyra veckor efter sin utskrivning så anser socialstyrelsen att sjukhuset han var på inte är skyldiga till någonting. Hur kan det komma sig? Det var väl ändå deras ansvar att han skulle få hjälp och bli bättre, inte bli hemskickad proppfull med piller som höll han uppe i ett par dygn och sen falla tillbaka i samma mående. Jag anser att sjukhuset hade en del i hans beslut att ta livet av sig. De kunde ha gjort så mycket mer för honom och hans familj.
Tänker på hans familj, hans små barn. Hans yngsta barn var bara 1 år gammal. Det är så hemskt!
En mycket läsvärd bok.
Betyg: 5

Veckans bokbloggsjerka

Veckans fråga i bokbloggsjerka:
Vad läser du just idag?

Svar:
Idag läste jag ut På liv och död av Gitte Nilsson. Den handlar om Micke "Svullo" Dubois. Annars läser jag även Överenskommelser av Simona Ahrnstedt och den tycker jag hittills om. Är på sidan 42 så har precis kommit in i boken.


tisdag 11 december 2012

Recension: Sju jävligt långa dagar

Författare: Jonathan Tropper.
Genre: Roman.
Förlag: Gilla Böcker.

Huvudperson: Judd Foxman.
Handling: "Mitt äktenskap slutade på det gamla vanliga sättet: med cheesecake och ambulans."

På sin frus trettiofjärde födelsedag överraskar Judd henne i säng med hans chef, radioprofilen Wade Boulanger. Judd står i sovrumsdörren med hennes favorittårta i händerna och ser livet rämna.

Två månader senare, på väg till sin pappas begravning, får han veta att hans blivande exfru är gravid. Till på köpet förväntas han sitta shiva, en judisk sorgevecka, tillsammans med sin minst sagt utåtagerande familj. Det blir sju långa dagar, fyllda av överraskningar och röjda hemligheter, slagsmål, otrohet och evig kärlek.


Mina kommentarer: En väldigt underhållande bok. Trots att det är så många människor och deras liv i rullning blir det aldrig svårt att komma ihåg vad som hade med vem att göra. Det händer något hela tiden med någon eller alla. Ena stunden var det något riktigt glädjande och kärleksfullt och sen bara några sidor senare var det massa tårar och slagsmål. Helt underbart! En mycket härlig bok att läsa, man hinner inte direkt tröttna även fast det var lite segt i början innan allt sätter igång men kommer man bara över det hindret så kan man inte sluta läsa.
Betyg: 4

söndag 9 december 2012

Recension: Monster

Författare: Micael Dahlén
Genre: Biografi
Förlag: Volante

Huvudpersoner: Issei Sagawa, Peter Lundin, Dorothea Puente, Wayne Lo, Charles Manson.
Handling: I Micael Dahléns nya bok får du bland annat möta Charles Manson och den japanske kannibalen Issei Sagawa: sammanlagt fem av världens mest kända mördare med skrämmande historier som spänner över ett halvt sekel.

Fem monster. Och en författare som träffat dem alla. Micael Dahlén har utforskat en värld fylld av blod och död - men också av pengar, kärlek och kändisskap. Han har korsat tre kontinenter på jakt efter svar. Hur är det möjligt att människor upphöjts till världskändisar genom att mörda? Varför är vi så fascinerade av mord och mördare - i de mest sedda filmerna, i de mest lästa böckerna, i våra egna tankar?


Mina kommentarer: Det var intressant att läsa om de olika mördarna, deras bakgrund och hur deras brott gick till. Men det andra var inte ett dugg intressant. Alldeles för mycket fakta för min del. Han berättade ingående och väldigt mycket om sitt arbete runt omkring, olika undersökningar han gjort och om hans tankar. Det var för mycket med sånt och där tappade han mig. Trodde att den skulle handla mer om mördarna och fakta om dem än om författarens egna tankar. Jag tyckte att författarens egna tog mer plats än faktan om mördarna och deras brott.
Betyg: 3

lördag 8 december 2012

Projekt inför 2013.

Funderar på vad för läsprojekt man kan ta sig an under 2013? Sånt som kan få en att läsa mer och vilja läsa mer.

En grej som jag tänkt mig är att läsa minst fem böcker i fem olika genre. Då är målet att ha läst 25 böcker under året och inte bara snöa in på en och samma genre som det lätt blir.

Jag ska läsa minst fem böcker i genren deckare, romaner, ungdomsböcker, biografi och noveller. Jag läser alldeles för få deckare och ungdomsböcker, alldeles för många biografier och aldrig några noveller. Så detta ska nog bli riktigt bra!

Vad finns det mer för projekt eller utmaningar inför 2013? Vad ska ni anta för utmaningar, både över hela året och kortare? Jag har inte gjort något sånt förut men tänkte att det ska bli ändring på det nu.

torsdag 6 december 2012

Parallelläsning

Jag började läsa Kärlekssekten förra veckan. Såg då att den hade rätt många sidor, började då läsa Sju jävligt långa dagar och läste ca 30 sidor på den och den va något kortare. Sen började jag läsa på Kärlekssekten igen och fastnade. Läste ca 100 sidor på den. Då man bara kan låna 3 böcker i veckan läste jag på dessa böcker om vartannat ett tag. Sen när jag kunde börja låna böcker igen lånade jag Monster av Michael Dahlén. Den var inte alls lång men väldigt intressant. Så den fastnade jag verkligen i. Så just nu läser jag tre stycken samtidigt. Varför gör man så? Varför är det så svårt att låta bli att börja på en ny innan man läst ut den första?

Fler som har samma "problem"?

måndag 3 december 2012

Att skriva med glädje - Kim M Kimselius

För ett tag sen fick jag ett paket på posten. Jag hade inte beställt något så jag såg ut som ett frågetecken. När jag öppnade paketet hittade jag boken Att skriva med glädje av Kim M Kimselius. Jag blev överlycklig! En vän hade skickat denna till mig och i boken stod en hälsning från författaren.

Denna boken är den finaste boken jag har i min hylla, av olika anledningar. Jag är väldigt glad över att ha fina vänner och att ha fått denna boken. Nån gång kanske jag kan skriva den där boken jag har drömt om sen jag var liten. Då ska jag tacka Kim för att hon delar med sig av sina tips till andra som vill skriva böcker.