torsdag 31 januari 2013

Bokslut januari 2013

Lästa:
1. Femtio nyanser av honom - E L James.
2. Tretton skäl varför - Jay Asher.
3. Jag ska egentligen inte jobba här - Sara Beischer.

Sidor lästa: 1152 stycken.

Bäst: Femtio nyanser av honom. (Tretton skäl varför kommer tätt efter.)
Sämst: Jag ska egentligen inte jobba här. (Men den var inte dålig.)

Kvinnor: 2.
Män: 1.

måndag 28 januari 2013

fredag 25 januari 2013

Veckans bokbloggsjerka

Veckans fråga i bokbloggsjerka:
Är du 100% ärlig i dina recensioner/omdömen?

Svar:
Jag svarar alltid ärligt. Tycker jag inte om en bok ger jag den dåliga betyg och tycker jag om en bok så ger jag den bra betyg. Jag skriver mest för min egen del så varför skulle jag inte skriva det jag tycker?

torsdag 24 januari 2013

En liten lista - taggad

Jag har blivit taggad av Anna så här kommer mina svar.

Frågorna:
1. Vad älskar du med att köpa nya böcker? 
Lukten och känslan av nya böcker är helt berusande. Speciellt om man beställer från nätet och får hem ett bokpaket - känslan av att ingen annan har bläddrat i dem är jättehärlig.


2. Hur ofta köper du nya böcker?
Nu var det ett tag sen jag köpte någon bok men förut blev det väl ett par stycken i månaden, ibland mer och ibland mindre.

3. Fysisk bokaffär eller bokhandlar online - vad föredrar du?
Jag köper oftast online men hittar jag någon bok som jag vill ha på en gång köper jag den i en bokaffär.
4. Har du någon favorit bokaffär? 
Bokia blir det väl då i och med att det är den jag går in i mest.

5. Brukar du förbeställa böcker? 
Har jag aldrig gjort.

6. Har du en månadsbudget för bokinköp, som du inte får överskrida?
Nej, inte direkt men det brukar ligga på 200-300 kr i månaden.

7. Bokköpsstopp - är det något för dig? 
Ibland borde jag ha det men jag brukar inte köpa för många böcker i månaden.

8. Hur stor är din bokönskelista? 
Finns en del böcker jag vill ha men det är inte jättemånga.

9. Vilka tre böcker(från din önskelista eller förbeställningslista) vill du äga NU?
Jonas Gardells serie Torka aldrig tårar utan handskar. Första delen kom i höstas, den andra delen kom nu i januari och den tredje delen kommer i höst.
10. Vem taggar du?

Monika    Malin    En bok om dagen

måndag 21 januari 2013

Veckans mest sålda - pocket

  1. Pojken som slutade gråta - Ninni Schulman
  2. Sju jävligt långa dagar - Jonathan Tropper
  3. Berättelsen om Pi - Yann Martel
  4. Laglöst land - Håkan Östlundh
  5. Glasklart - Karin Wahlberg
  6. Flaskpost från P - Jussi Adler-Olsen
  7. Felcia försvann - Felicia Feldt
  8. Little Bee - Chris Cleave
  9. Gengångare - Jo Nesbø
  10. Matrevolutionen : ät dig frisk med riktig mat - Andreas Eenfeldt
Sju jävligt långa dagar och Felicia försvann har jag läst. Den ena mycket bättre än den andra. Little Bee är jag sugen på att läsa.

söndag 20 januari 2013

Recension: Jag ska egentligen inte jobba här

Författare: Sara Beischer.
Genre: Roman.
Antal sidor: 198.
Utgivningsår: 2011 (Min 2012)
Förlag: Pocketförlaget.
Utläst: 20 januari 2013.

Huvudperson: Moa Bengtsson.
Handling: Moa är nitton år och ska bli skådespelare. Hon har precis flyttat till Stockholm och måste ha ett jobb. Hon får en timanställning på äldreboendet Liljebacken. Chocken blir total när hon ställs inför död, kroppsvätskor och stressiga arbetsvillkor. All sin lediga tid ägnar Moa åt att försöka komma in i Stockholms teatervärld, men hon misslyckas gång efter annan. 

Jag ska egentligen inte jobba här är ett vardagsäventyr om döden och äldreomsorgen, om det triviala och det fula. Men det är också en berättelse om det vackra och viktiga som kan finnas där man minst av allt trodde att man skulle hitta det.

Mina kommentarer: En väldigt gullig bok som man lätt tar till sig. Man får en bra inblick i hur det är att jobba på ett äldreboende och hur det är att vara den äldre som bor där. Man känner med Moa när hon slits mellan sina drömmar inom teatern och gamlingarna på jobbet, dem som hon har börjat bry sig om och känna något för på riktigt. En riktig må bra-bok.
Betyg: 5 (Boktipsets betygestimat: 4,6)

lördag 19 januari 2013

Ta sig än hyllvärmare

Just nu känns det som att man skulle ta tag i några hyllvärmare. Vissa av dem har stått ett tag så kanske har de mognat till sig. Kanske är jag mer intresserad och redo för dem nu än när jag köpte dem och aldrig läste dem. Öppnar mitt sinne och min lust för alla de olästa böckerna som står och väntar i min bokhylla.

Recension: Tretton skäl varför

Författare: Jay Asher.
Genre: Barn/ungdom.
Antal sidor: 398.
Utgivningsår: 2011.
Förlag: Pocketförlaget.
Utläst: 19 januari 2013.

Huvudpersoner: Clay Jensen och Hannah Baker.
Handling: Du kan inte stoppa framtiden. Du kan inte spola tillbaka det förflutna. Enda sättet att få veta hemligheten är att trycka på play.

När Clay Jensen får ett paket med tretton kassettband skickade till sig vill han till en början inte ha något med dem att göra. Banden kommer nämligen från Hanna Baker. Hanna som är död, som tagit livet av sig. Hennes hemligheter ska begravas med henne, resonerar han. Men när Hannas röst sedan berättar att Clay finns med på hennes band och att han, på något sätt, är medskyldig till hennes död, är han tvungen att fortsätta lyssna. 

Genom tretton band får han ta del av allt det som hände Hanna innan hon dog och han fortsätter att lyssna hela natten. Clay kan inte göra annat än att följa Hannahs inspelade röst genom den lilla staden och det han upptäcker förändrar hans liv. För alltid.


Mina kommentarer: Det är ett tungt men viktigt ämne som tas upp i boken. Samtidigt som man bara vill sluta läsa, man vill inte veta mera så kan man inte sluta. Man måste veta hur boken fortsätter, hur den slutar. Man läser boken med en klump i bröstet hela tiden. En klump av medlidande, sorg, ilska. Det är en väldigt viktig bok. En mycket bra bok om hur tonåringar kan känna, hur andras beteende kan påverka någon. Man önskar att världen kunde vara lite snällare.
Betyg: 4 (Boktipsets betygsestimat: 4,3)

Veckans bokbloggsjerka

Veckans fråga i bokbloggsjerka:
Om du ser en bok av en författare som du aldrig har hört talas om tidigare, vad är det som gör att du bestämmer dig för att läsa den?

Svar:
Först kollar jag på titel och omslaget. Tycker jag att det ser intressant ut läser jag baksidestexten. Tycker jag att den lockar mig så läser jag boken.

torsdag 17 januari 2013

Läslusten har kommit av sig

Jag tycker inte alls om när jag kommer av mig i läsandet. Lusten liksom kommer av sig. Jag läser Christian Wass bok Invalido. Den är inte dålig, inte alls men jag vet inte. Lusten finns inte riktigt där. Kanske beror det på att jag läser den som e-bok. Man kan ju inte sitta med den hela tiden. Så kanske att jag tröttnar lite då. Jag läser även ur andra boken om Christian Grey och Ana Steele, Femtio nyanser av mörker. Men den läser jag lite när andan faller på. Ett par sidor här och där.

Kollade igenom min bokhylla efter någon bladvändare, någon som kan få igång min läslust lite. Jag har ju trots allt en hel del hyllvärmare som bara står där och väntar på att få bli lästa. Jag tog mig an en ungdomsbok - Tretton skäl varför av Jay Asher. En påbörjad bok som behöver lite uppmärksamhet. Just nu rullar det på och jag vill läsa. Just den känslan jag ville ha... Man kan alltid lita på en ungdomsroman.

måndag 7 januari 2013

Recension: Femtio nyanser av honom

Författare: E L James.
Genre: Romance.
Antal sidor: 556.
Utgivningsår: 2012.
Förlag: Norstedts.
Serie: Femtio nyanser del 1.
Utläst: 7 januari 2013.

Huvudpersoner: Christian Grey och Anastasia Steele.
Handling: När litteraturstudenten Anastasia Steele intervjuar den framgångsrike vd:n Christian Grey blir hon helt tagen - han är ursnygg, men skrämmande. Övertygad om att hon inte kommer att träffa Grey igen gör hon allt för att glömma honom, tills han en dag dyker upp på hennes jobb och bjuder ut henne.

Den naiva och oskuldsfulla Ana blir förskräckt när hon inser hur mycket hon vill ha Christian, och när han varnar henne för att komma honom nära blir hon bara mer intresserad.

Men Christian Grey är ingen vanlig man - stormrik, passionerad och kontrollerande, med mörka hemligheter som döljs bakom den perfekta ytan. Snart upptäcker Ana mer än hon någonsin kunnat ana om sina egna begär, och allt det Grey gömmer för omvärlden ...


Mina kommentarer: Ju längre jag kom i boken desto mer fast i storyn blev jag. Jag ville veta mer och mer. Sexscenerna var kittlande ibland. Men det som jag blev mest fast vid var deras känslokamp - den ena alldeles förälskad och den andra innesluten och rädd. Hur dem kämpade med sina respektive känslor, att hålla ihop. Vid ett tillfälle i slutet av boken när allting nådde sin topp grät jag. Deras känslostorm hade blivit min och jag var så inne i handlingen att jag blev alldeles känslosam. När jag läst ut boken kände jag mig helt slut och omtumlad. Den var riktigt bra även fast den hade sina brister här och var.
Betyg: 4. (Boktipsets betygsestimat: 4,0)

tisdag 1 januari 2013

Bokslut 2012

Lästa: 12.
Sidor lästa: 1933.
Timmar lyssnade: 47 tim 50 min.
Lånade: 4.
Köpta: 3 vanliga, 5 genom Storytel.

Kategorier: Biografi, roman, deckare.
Kvinnor/män: 5 kvinnor, 6 män.
E-böcker: 4.
Pocket: 3.
Ljudböcker: 5.

Årets bästa: Torka aldrig tårar utan handskar, Kärleken - Jonas Gardell.
Årets sämsta: När ljuset släcks - Magnus Hedman.
Årets överraskning: Allt eller inget - Rickard Engfors.
Årets besvikelse: Monster - Micael Dahlén.
Årets otäckaste: Har inte läst någon så otäck bok i år.