tisdag 30 april 2013

Bokslut april 2013

Lästa:
1. Dolda fel och brister - Elsebeth Egholm
2. Jag lever, pappa: Utøya 22 juli 2011 - dagen som förändrade oss - Siri och Erik Sønstelie

Sidor lästa: 563.

Bäst: Bägge böckerna var lika bra.
Sämst: Ingen.

Kvinnor: 2.
Män: 1.

söndag 28 april 2013

Lite kvällsläsning.

Barnen somnade fort så nu har jag ett par timmar att njuta av tystnaden och med en spännande bok innan jag själv ska sova. Skönt att bara softa efter en dag med fullt ös.

lördag 27 april 2013

Lånat tre böcker

Lånade lite böcker av en släkting. Ska bli intressant att läsa dessa. Två biografier och en deckare. Deckaren Fadersmord är i samma typ som serien Dexter. Helt i min smak dvs. : )

Recension: Jag lever, pappa: Utøya 22 juli 2011 - dagen som förändrade oss


Författare: Siri och Erik Sønstelie.
Genre: Biografi.
Antal sidor: 244.
Utgivningsår: 2011 (norsk utgåva), 2013 (min utgåva).
Förlag: Månpocket.
Utläst: 26 april 2013.

Info: Siri är på sitt första AUF-läger på Utøya sommaren 2011. För Siri är ön precis det som statsministern Jens Stoltenberg kallat den, ett paradis. Ända tills en man klädd i falsk polisuniform går i land och börjar skjuta. Det är början på en sjuttio minuter lång mardröm för de 560 ungdomarna på ön. Paradiset förvandlas till ett helvete och Siri flyr för sitt liv över hala bergshällar och vassa klippor i jakten på ett gömställe. Hon blir beskjuten - men överlever. På land finns pappa Erik som slits mellan hopp och förtvivlan. Kommer dottern att överleva dramat som utspelar sig på ön mitt i Tyrilfjorden? 
Jag lever, pappa är berättelsen om vad som hände under terrorattacken mot Oslo och Utøya den 22 juli 2011. Boken skildrar Siris och Eriks unika historia, men den ger också en större bild av terrorhandlingen som förändrat Norge. Vi får följa gärningsmannens sista förberedelser och genomförandet av det värsta angreppet mot det norska samhället i fredstid. Den berättar också om kampen att resa sig efter en fasansfull upplevelse och gå vidare i livet. 

Mina kommentarer: En så bra bok. Det var svårt att lägga den ifrån sig när man väl börjat. Man vill veta hur allt gick till, man sitter med hjärtat i halsgropen och vill bara att allt ska gå bra. Ett stycke i boken fick mig att börja gråta direkt. Visst att man satt med förfäran i kroppen under hela tiden då man läste om hur ungdomarna flydde men just detta som hände efter massakern grep tag i mig och det var så sorgligt.
"Klockan har blivit 01:00 natten till lördagen den 23 juli. På Utøya sitter 40 poliser och vakar över de döda. Det lyser från mobiler som ringer. Överallt lyser de små telefonerna upp nattmörkret. På marken. I strandkanten. I händerna på dem som är dödade."
Detta är verkligen en måste läsa-bok. Det är helt fruktansvärt att något sånt här kan hända. 
Betyg: 5.

torsdag 25 april 2013

Fyra nya böcker har kommit hem

Jag älskar att få bokpaket. Ta i och "lukta på" alldeles nya orörda böcker. Helt underbart! Igår fick jag hem mina fyra böcker som jag beställde i fredags. Gick mycket fortare än vad jag hade trott men det är bara roligt. Så nu har jag huggit in på en av de böckerna och det känns underbart att ha något att läsa igen utan att behöva fundera så mycket.

söndag 21 april 2013

Förvirrad läslust

Beställde fyra nya böcker i fredags - tyckte att jag var värd det. Sen kände jag att jag behövde lite "nytt blod" här hemma i hyllan. Jag har gått i flera dagar nu och kollat in mina hyllvärmare och även sånt jag redan har läst efter något som kan intressera mig. Efter att jag läste ut den första boken om Dicte kändes det som att jag hade ångan uppe. Härligt att hitta en bok som jag fastnade för. Men sen när jag hade läst ut den så var ju frågan: Vad ska jag läsa nu då? Ville ju fortsätta med att läsa bra böcker. Jag kunde ju ha fortsatt med del 2 om Dicte men ville läsa något annat emellan men jag hittade ingenting alls som jag fastnade för. Så irriterande! Undrar om det är jag som är kräsen? Men hoppas på att bokpaketet inte dröjer alltför länge nu i veckan som kommer så att jag kan hugga in på dem.

De böcker jag beställde är "Hundar, hus och hjärtats längtan" av Lucy Dillon, "Extrem; Min självbiografi" av Sharon Osbourne, "Jag lever, pappa: Utøya 22 juli 2011" av Erik H Sønstelie, Siri Marie Seim Sønstelie, "Innan jag somnar" av S J Watson.

En väldigt blandad samling men jag ser fram emot att läsa allihopa. = D

torsdag 18 april 2013

Efterlyser böcker

Tänkte efterlysa ett par böcker. Är det någon som läser denna bloggen som har de tre första böckerna i serien om kommisarie Tom Thorne av Mark Billingham. De heter Sömntuta, Offerlek och Vedergällningen. Jag hittar de böckerna som kommer därefter på adlibris men tydligen har dem inte kvar de tre första böckerna. Skulle väldigt gärna vilja köpa eller låna de böckerna. När det kommer till serier måste jag börja från bok nummer ett även fast det står att det är fristående.

Finns det någon vänlig själ som kan hjälpa mig med mitt problem?! 

Recension: Dicte - Dolda fel och brister


Författare: Elsebeth Egholm.
Genre: Kriminalroman/Deckare.
Antal sidor: 319.
Utgivningsår: 2002 (dansk utgåva), 2005, 2006, 2013 (svensk utgåva), 2013 (min utgåva).
Förlag: Ponto Pocket.
Utläst: 18 april 2013.
Serie: Dicte Svendsen 1.

Info: Det skulle bli en bra dag, hade de tänkt, Dicte och hennes två väninnor. De skulle fira hennes 40-årsdag, hennes skilsmässa och hennes nyinköpta hus. Så blev det inte. Det blev en chockartad mardrömsdag som ingen av dem någonsin skulle glömma.
Dicte Svendsen, journalist och nyskild mamma till en tonårsdotter, har just flyttat in i ett gammalt hus som tidigare varit högkvarter för en mc-klubb. Tillsammans med sina vänner firar hon födelsedagen på en uteservering i Århus, när hon gör en makaber upptäckt. 
I ån som flyter genom den idylliska lilla staden får Dicte plötsligt syn på en blå plastbalja som guppar vid kajkanten. I baljan ligger ett nyfött spädbarn med fridfullt slutna ögon, inlindat i handdukar. Dött. 
Utredningen av det hjärtskärande dödsfallet kommer att beröra och involvera både Dicte och hennes två väninnor. I deras på ytan normala liv och relationer blottas undan för undan sprickor och hemligheter och de tvingas alla att ompröva sin livssituation.


Mina kommentarer: Jag älskar den! En riktig bladvändare, riktigt svårt att lägga ifrån sig - man bara måste veta hur det går i utredningen men även i Dictes, hennes väninnor Ida Marie och Annes och polisen Wagners liv. Först trodde jag inte att jag skulle orka läsa den då det är rätt liten text i den men när man väl kommit en bit in i boken så spelar det ingen roll alls för man är helt fast i boken. Tur att jag har en till bok om Dicte liggandes här hemma. Bara längtar tills bok nummer 3 och 4 kommer ut också så att jag kan få fortsätta läsa om henne. Hoppas att det blir fler än 4 böcker i denna serien för Elsebeth Egholm har just blivit en av mina favoritförfattare.
Dessa böcker har även blivit en hyllad tv-serie och den gillade jag skarpt. Det bästa med böckerna är ju att man kan få ta del av så mycket mer - som personernas innersta tankar och känslor, man kommer dem längre in på livet än när man kollar på serien. Boken var bättre än tv-serien men även den var ruskigt bra.
Betyg: 5.


fredag 12 april 2013

Nya böcker här hemma

Har inte blivit så jättemycket läsning den senaste tiden. Har inte hittat någon inspiration eller direkt tid till att ge böckerna någon chans. Läst ut en ungdomsbok förstås men sen när jag skulle läsa del två i den serien så kom jag en bit och lusten försvann. Har köpt ett par nya böcker och har börjat på allihopa men bara kommit ett par sidor. Jag älskar att börja på nya böcker men sen kanske jag har inte lust att fortsätta när nyhetens behag har svalnat. Men har bestämt mig för att fortsätta med en bok som jag köpte för ett par veckor sen.

De böcker som är nya i det här hemmet är:


Dessa två hittade jag på Gekås i Ullared.
Jag älskar serien som går på tv så när jag såg böckerna
var jag bara tvungen att köpa dem.
40 kr/styck


Hittade denna på coop för inte så längesen.
Sanna berättelser har alltid intresserat mig.
Sen var det halva reapriset på denna,
39 kr var reapriset på.


Denna bok har en stor betydelse för mig.
Så när jag såg den på Bokia
ligga alldeles ensam på en reahylla
kunde jag inte lämna den där.
39 kr var reapriset.


Även min son Neo har fått en ny bok i sin samling.
Han älskar Alfons Åberg.
Så det blev att köpa en ny nu när vi har läst
de andra tre säkert hundra gånger
vid detta laget.
79 kr.