söndag 30 juni 2013

Bokslut juni 2013

Lästa:
1. Jag kommer sen... - Eva Wiklund
2. Äntligen - Gabriel Forss
3. För då minns jag kärleken - Charlotte Alfvin

Sidor lästa: 806.

Bäst: Äntligen.
Sämst: Jag kommer sen.

Kvinnor: 2.
Män: 1.

lördag 29 juni 2013

En massa nytt i bokhyllan

På senaste tiden har jag fått en hel hög med nya böcker till min bokhylla. En del har jag köpt, en del har jag bytt till mig mot andra böcker som bara står i hyllan och dammar.

När jag var på Gekås i början av juni köpte jag fyra böcker för 40 kr styck, det var dessa:



Är med i en grupp på Facebook som heter Läs - Byt! Där har jag hittat en del böcker som jag både bytt mot andra jag haft hemma och även köpt för en billig peng. Dessa har jag hittat där:


Var på Citygross i veckan och där hade dem samma dag fått in en full last med böcker. Pocketböckerna kostade 10 kr styck. Helt otroligt!! Så där var jag ju tvungen att kolla och fyra böcker fick följa med mig hem:

  

Så härligt att ha såhär mycket nytt i hyllan plus att en del av de lästa och även en del olästa böcker försvinner.


 


Recension: För då minns jag kärleken


Författare: Charlotte Alfvin.
Genre: Biografi.
Antal sidor: 213.
Utgivningsår: 2011, 2012 (mitt).
Förlag: Månpocket.
Utläst: 29 juni 2013.

Info: Aldrig mer - vad betyder aldrig? Betyder det att jag aldrig kommer att få krama honom igen? Aldrig mer få se hans leende? Det kan inte vara sant det som mamma sade, att det är definitivt nu. Att det inte längre finns något "tänk om" att hoppas på och hålla fast vid. Det måste vara fel, ett missförstånd. Det måste vara någon annan än Jacob som de har hittat.

Det har snart gått sju år sedan Charlotte och Jacob drabbades av flodvågen i Thailand. I boken berättar Charlotte med hjälp av sin barndomsvän, journalisten Minna Tunberger, om vägen tillbaka. Om hur hon förlorade sin pojkvän och själv var mycket nära att dö.

Vi får möta föräldrar, syskon och kompisar. Följa med till sjukhusen i Thailand och Sverige. Känna av de prövande stegen mot ett bräckligt vardagsliv, då traumat när som helst kan göra sig påmint och ta över kroppens reaktioner. Förnimma apatin, avstängdheten och desperationen när försöken att gå vidare i livet förblir fruktlösa. Läsa om mötet med psykologen Göran, det som blir vändningen, och som till sist ger Charlotte de verktyg hon behöver för att ta sig ur det destruktiva mönstret och börja leva igen. Det är en skakande berättelse om djupaste förtvivlan och bottenlös sorg - en stark personlig skildring som trots allt skimrar av hopp och ny livslust.


Mina kommentarer: En stark berättelse om att själv vara nära att dö samtidigt som man förlorar sin älskade. Bitvis var den riktigt jobbig att läsa men det fanns även ställen där man kunde känna författarens lycka och glädje över stora som små saker. Intressant att läsa om hennes kamp för att kunna leva, inte bara överleva.
Betyg: 4.

söndag 23 juni 2013

Veckans mest sålda

Pocket:
1. En man som heter Ove - Fredrik Backman
2. Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz - Göran Rosenberg
3. Den sista akten - Mari Jungstedt
4. Två soldater - Roslund & Hellström
5. Little Bee - Chris Cleave

E-böcker:
1. Inferno - Dan Brown
2. Polis - Jo Nesbø
3. I farans riktning - Viveca Sten
4. Den store Gatsby - F Scott Fitzgerald
5. En man som heter Ove - Fredrik Backman

måndag 10 juni 2013

Veckans mest sålda

Pocket:
1. En man som heter Ove - Fredrik Backman. (2)
2. Två soldater - Roslund & Hellström. (1)
3. Den sista akten - Mari Jungstedt. (4)
4. Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz - Göran Rosenberg.
5. Vattenänglar - Mons Kallentoft. (5)

E-böcker:
1. Inferno - Dan Brown. (1)
2. Den store Gatsby - F Scott Fitzgerald. (3)
3. Du går inte ensam - Mari Jungstedt. (2)
4. I farans riktning - Viveca Sten. (5)
5. Hennes iskalla ögon - Carin Gerhardsson.

söndag 9 juni 2013

Recension: Äntligen


Författare: Gabriel Forss.
Genre: Biografi.
Antal sidor: 179.
Förlag: Bladh by Bladh.
Utläst: 8 juni 2013.

Info: Med boken Äntligen öppnar Gabriel Forss för första gången dörren till sitt privatliv och berättar om hur han slutligen lyckats förena Gabriel, Gud och Gay! Som barn upplevde han att livet var enkelt. Han var englad grabb och hans tro på Gud lika självklar som att det fanns vatten i kranen. Det var först i skolan som både han själv och andra upptäckte att han var annorlunda. Det här är berättelsen om den svåra och smärtsamma kamp som artisten och körledaren Gabriel Forss utkämpat för att kunna förena sin kristna tro – sprungen ur en frikyrklig uppväxt – med sin homosexualitet. Men också en berättelse om att bejaka hela sig själv för att leva ett så sant och fullödigt liv som möjligt.

Mina kommentarer: Jag har alltid gillat Gabriel och denna boken gjorde att jag gillade honom ännu mera. När han pratade om sin panikångest så kände jag igen mig helt och fullt. Han reagerar precis som jag gör vid stress och ångest, han kunde lika gärna ha pratat om mig. Han fick tips av en psykolog hur han skulle göra och det ska jag komma ihåg då det kanske även kan hjälpa mig när jag får panik. Jag tyckte väldigt mycket om denna boken - att få läsa om alla uppdrag han gjort med Melodifestivalen, körer i olika storlekar och alla äventyr han varit med om. Jag känner mig rörd över att få läsa om när han träffade sitt livs kärlek, hur deras förhållande var och hur allt slutade. En bok fylld av känslor som man inte kan undvika att bli berörd av.
Betyg: 5.

måndag 3 juni 2013

Recension: Jag kommer sen...


Författare: Eva Wiklund.
Genre: Biografi.
Antal sidor: 414.
Utgivningsår: 2011.
Förlag: Pocketförlaget.
Utläst: 3 juni 2013.

Info: Natten till den 30 oktober 1998 förändrades för alltid Göteborg och diskoteksbranden blev ett allmänt begrepp. Det var även natten då Anne-Britt Söderberg förlorade sin dotter Johanna och påbörjade den mödosamma vägen tillbaka till ett gott liv. 

Jag kommer sen är en dokumentärroman som tar sin utgångspunkt i Anne-Britts liv och man får följa henne förbi Johannas skrynkliga fötter på bårhuset, genom de mörka nätterna med tårar, kamp och förtvivlan men också fram till förlåtelse och nytt mod. Till en helt ny inriktning i livet.

Boken är även en djupdykning i historien kring en av Sveriges värsta katastrofer i modern tid. Den baseras på två års research och intervjuer med överlevande ungdomar, brandmän, chefsåklagare, kommunens stödpersonal, advokaten Thomas Bodström med flera. Jag kommer sen är en stark berättelse skildrad med mycket värme och hopp och är den första dokumentärromanen om diskoteksbranden. 


Mina kommentarer: En gripande bok. Man får lära känna Johanna hur hon var som liten och en bit in i tonåren. Sen tar hennes liv abrupt slut då hon dör i diskoteksbranden i Göteborg. Man får läsa om hur hennes familj går vidare i sorgen och vad dem gör i sina liv upp till 10 år efter katastrofen. En mycket bra bok om sorg, saknad och kärlek.
Betyg: 3.

söndag 2 juni 2013

Veckans mest sålda

Pocket:
1. Två soldater - Roslund & Hellström
2. En man som heter Ove - Fredrik Backman
3. I stundens hetta - Viveca Sten
4. Den sista akten - Mari Jungstedt
5. Vattenänglar - Mons Kallentoft


E-böcker:
1. Inferno - Dan Brown
2. Du går inte ensam - Mari Jungstedt
3. Den store Gatsby - F Scott Fitzgerald
4. Besvärjelser och beskydd - Maria Friedner (köpt)
5. I farans riktning - Viveca Sten

Recension: Förr eller senare exploderar jag


Författare: John Green.
Genre: Ungdom.
Antal sidor: 200.
Förlag: Bonnier Carlsen.
Utläst: 27 maj 2013.

Info: Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det har hon vetat sedan dagen då hon fick sin cancerdiagnos för tre år sedan. 
Hazels mamma är orolig för att Hazel ska missbruka Americas Next Top Model och bli allt mer isolerad hemma vid teven. Depression är ju en vanlig bieffekt till cancer har hon läst (Hazel menar att det inte är cancern som gör henne deppig - det är vetskapen om att hon ska dö). Lösningen blir att anmäla Hazel till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Men mötena visar sig vara allt annat än uppiggande och följer ungefär samma mönster som ett AA-möte.
Men en eftermiddag i den där stödgruppen förändras livet. Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp. 
Hazel möter Augustus Waters blick och deras kärlekshistoria ska komma att bli en sådan som poeterna diktar om. E p i s k. 
Det här är en berättelse om cancer, visst, men det är framförallt en förkrossande vacker och gripande historia om livet, Hazel Grace och Gus. Om att vara ung och ändå stå med ena foten i graven. Om att tro att man aldrig mer kommer att bli glatt överraskade. Om att få sin sista önskan uppfylld.

Mina kommentarer: En väldigt sorglig bok samtidigt som den är lika kärleksfull. Jag blev alldeles varm i kroppen när jag läste om deras kärlek. Jag blev tårögd när jag läste om deras kamp för att få leva och bli friska, deras kamp mot cancern och kampen för kärleken och livet. En mycket bra och känslofull bok.
Betyg: 5.