torsdag 19 juni 2014

Recension: Rövardotter


Författare: Jackie Ferm, Ola Brising.
Uppläsare: Callin Öhrvall Delmar, Henrik Norman.
Genre: Biografi.
Speltid: 12 tim 33 min.
Förlag: Storyside.
Utläst: 19 juni 2014.

Info: I Rövardotter skriver Jackie Ferm om livet i en söndertrasad familj, om övergrepp och missförhållanden i fosterfamiljer och på behandlingshem, och om att vara ensam och övergiven. Som en röd tråd genom hela hennes livsberättelse löper pappans brev och innerliga, men farliga kärlek. Utan honom hade hennes uppväxt aldrig blivit så katastrofalt sönderslagen och utan honom hade hon aldrig funnit styrkan att resa sig ur spillrorna av en barndom. Rövardotter handlar om att finna styrka i motgångarna och ta kontroll över livet. Det är en självbiografi berättad av en riktig rövardotter som inte räds att blotta familjehemligheterna. 
Jackie Ferm är tjugotre år gammal. Hon bor i Stockholm och kämpar varje dag för att skapa sig ett liv där hon kan känna sig trygg och våga älska. I Rövardotter har Ola Brising gett henne förmågan att skildra uppväxten med en intensiv närvaro. Med stor inlevelse och fin gestaltning ger han liv åt hennes upplevelser på ett sätt som griper läsaren med lika mycket fascination som smärta. Det är en berättelse som är lika arg som sorgsen, bräcklig och stark.

Mina kommentarer: En intressant bok om vad föräldrarnas handlingar kan göra med barnen. Men även om hur rättssystemet fungerar, eller inte fungerar. Vad som händer om man hamnar i fel sällskap och hur svårt livet blir om man är uppvuxen på olika institutioner. Man kommer Jackie in på skinnet. Breven från hennes pappa är en väldigt intressant detalj genom hela boken.
Betyg: 4.


lördag 14 juni 2014

Recension: Tango för vilsna själar


Författare: Lucy Dillon.
Uppläsare: Anna Maria Käll.
Genre: Roman.
Speltid: 16 tim 18 min.
Förlag: Bonnier Audio.
Utläst: 14 juni 2014.

Info: Får jag lov? Att dansa är som att dricka champagne utan att få baksmälla, har Lucy Dillon sagt. Och i Tango för vilsna själar tar hon med läsaren på kvällskurs i sällskapsdans. 

När den före detta proffsdansaren Angelica återvänder till Longhampton för att städa ur sin mammas hus, bestämmer hon sig för att starta en danskurs på orten. Dit kommer Katie och Ross som försöker rädda sitt äktenskap, där de inte längre vet vem som för vem. Lauren som drömmer om ett sagobröllop och den perfekta brudvalsen medan hennes blivande make Chris mest vill ha det hela överstökat. Och så Laurens föräldrar. De vill ju inte göra bort sig på festen, men mamma Bridget bär på en gnagande hemlighet som skulle kunna vända uppochned på deras lyckliga liv tillsammans. 

Under Angelicas ledning lär sig paren steg för steg mer om sig själva och det som är viktigt i livet, och i tangons och salsans virvlar inser de att man aldrig kan dölja något för sin danspartner ? 


Mina kommentarer: En mysig bok full av kärlek och relationer. Lucy Dillon är en av mina favoritförfattare och även denna boken faller mig i smaken. Man får en inblick i flera olika relationer och familjer, om olika problem som kan uppstå - både känslomässiga och materiella. En helt klart godkänd feel good-bok.
Betyg: 5.

måndag 9 juni 2014

Recension: Brott i Sverige


Författare: Dag Öhrlund.
Uppläsare: Dag Öhrlund.
Genre: Fakta.
Speltid: 12 tim 52 min.
Förlag: Storyside.
Utläst: 8 juni 2014.

Info: Varför slår några pojkar två oskyldiga flickor medvetslösa och lämnar dem att dö på en frusen grusväg?
Vad får två tonårskillar att sticka ut ögat på en restaurangägare i Malmö och mörda hans fru med rasande knivhugg?
Hur kan tre ynglingars frustration resultera i att 63 ungdomar dör och 213 skadas?
Varför kunde den våldsamma rånarligan få härja i sju år utan att polisen kunde hindra den och hur kunde det ta över 20 år att sätta stopp för en av Sveriges värsta pyromaner?


Svaret på dessa frågor och många fler får du i Brott i Sverige, en dokumentärbok om styckmord, våldsamma rån, mordbrand, utpressning och vapentillverkning som skakat Sverige i modern tid.
Journalisten och författaren Dag Öhrlund har rest runt i Sverige, besökt 12 olika brottsplatser, pratat
med offer och intervjuat poliser. Han har läst och analyserat över 7 000 sidor förundersökningar, tekniska protokoll och domar. I ett intressant extramaterial berättar han om modern svensk kriminalteknik och dess roll i polisens utredningar, och avslöjar att verkligheten är långt ifrån det CSI du ser på tv!

Mina kommentarer: En bok helt i min smak. Så intressant! Massa fakta om flera olika brottsfall men det blir aldrig tråkigt eller segt. Jag är fast från början till slut. Hoppas på att hitta fler sådana här böcker.
Betyg: 5.

söndag 8 juni 2014

Veckans bokbloggsjerka

Veckans fråga i Bokbloggsjerka:
Om du skulle få möjlighet att intervjua någon av dina favoritförfattare, vem skulle du i så fall välja och vilka frågor skulle du ställa? (Du behöver inte skriva en lång lista med frågor utan några exempel är helt okej)

Svar:
Jag skulle vilja träffa och prata med Jonas Gardell. Jag tror inte att jag skulle fråga honom något speciellt, inte vad jag kan komma på nu utan skulle få det till vilket samtal som helst. Prata om livet, allt han gjort, om hans böcker osv. Som vilket möte och samtal som helst över en fika på ett café.

fredag 6 juni 2014

Recension: All in: När livet är allt eller inget


Författare: Emma Igelström.
Uppläsare: Karin Lithman.
Genre: Biografi.
Speltid: 1 tim 45 min.
Förlag: HörOpp.
Utläst: 6 juni 2014.

Info: Emma Igelström simmade snabbast i världen och tog en mängd medaljer som bevisade det. Dessutom var hon mamma till lilla Olivia.
Men hon hade bestämt sig för att hon inte ville leva.
Kylan var svår och själv var hon kraftigt berusad när hon gjorde sig beredd att hoppa ner i det iskalla vattnet.

Kvällen den 26 november 2010 kulminerade sex års problem med ätstörningar, alkoholism och självmordstankar. Men kvällen slutade inte i vattnet utan på sjukhus och händelsen blev starten på ett nytt och friskt liv för Emma. I Sydney år 2000 hade hon vigt sitt liv åt simningen. Nu bestämde hon sig för att på samma målmedvetna sätt viga sitt liv åt att bli hel som människa igen.

En vecka senare var hon inlagd på ett hem. Där väntade en tuff behandling. Ibland ville hon bara slå igen dörren bakom sig och fly. Men snart vågade hon möta sig själv på ett helt nytt sätt, utan skygglappar. Och hon upptäckte att ju mer hon vågade se, desto bättre mådde hon.

Man skulle kunna kalla Emma för en beroendepersonlighet. En som lever för starka upplevelser, för prestationer och för drömmar om att ständigt bli bättre. Men hon är också en som aldrig var nöjd med det hon hade åstadkommit. Nu har hon lärt sig att leva på ett sätt som innebär lägre toppar, men också mindre djupa dalar. I All in när livet är allt eller inget berättar hon öppenhjärtigt och med stor närvaro om hur livet blev som det blev hon delar med sig om det hon har lärt sig och vad hon gärna vill lära andra.


Mina kommentarer: Trodde att detta skulle vara en biografi om Emma, om hennes liv och hennes problem. Men det kändes mer som en självhjälpsbok än en biografi. Lärde inte känna Emma, fick ingen känsla för bokens innehåll och man kom inte in på djupet. Riktigt tråkigt! Visst berättar hon om sitt mående men det kändes mer som att hon nämnde det i förbigående för att istället fokusera mer på att ge tips åt sina läsare. Inte alls bra.
Betyg: 2.

söndag 1 juni 2014

Recension: Den fantastiska Gracie


Författare: Dan Dye & Mark Beckloff.
Genre: Biografi.
Antal sidor: 243.
Utgivningsår: 2014.
Förlag: Bokfabriken.
Utläst: 1 juni 2014.

Info: En otrolig, men sann, historia som lockar till både skratt och gråt. En historia om hur den döva grand danois-valpen Gracie dimper ner i en ung mans liv och hur han genom henne lär sig vad som är viktigt i livet.

Hon var ensam kvar i sin kull och ingen vill ha henne - en liten grand danois-valp som var albino och dessutom döv. Hon hade stora, himmelsblå ögon och när Dan Dye försiktigt närmade sig henne, kämpade hon sig upp på tassarna som ett vingligt föl. Hon buffade till honom på näsan med sin nos, tog ett ostadigt steg tillbaka och tittade honom i ögonen. Den lilla hundvalpen hade lika gärna kunnat tala, för det rådde ingen tvekan om vad hon menade: Du vet att jag är den rätta. Sluta tramsa och ta mig härifrån!

Den fantastiska historien om Gracie fortsätter när hon vid ett års ålder började matvägra, men till slut gick med på att äta de hembakade hundkexen som Dan lärde sig att göra. Ryktet om de fantastiska hundkexen spred sig och Dan och hans kollega Mark startade Three Dog Bakery, ett litet bageri som bakar nyttigt hundgodis. Ryktet fortsätter att sprida sig för att till sist explodera när Dan, Mark och Gracie blir inbjudna till Oprah Winfrey Show och Oprah glatt äter ett hundkex under intervjun. Mediahysterin blir enorm och efter ett tv-framträdande hos Conan O'Brian, blir Dan och Mark erbjudna ett eget matlagningsprogram för hundar. Det lilla hundkexbageriet Three Dog Bakery är idag en kedja med över femtio butiker över hela Nordamerika.


Mina kommentarer: Jag slukade denna boken helt och hållet. Jag älskade den! Kärlek, skratt, mirakel, tårar. En underbar bok om en fantastisk hund. En solklar måste läsa-bok!
Betyg: 5.