torsdag 22 januari 2015

Recension: Låt vargarna komma


Författare: Carol Rifka Brunt.
Uppläsare: Hannah Schmitz.
Genre: Roman.
Speltid: 12 tim 17 min.
Förlag: StorySide.
Utgivningsår: 2014.
Utläst: 14 januari 2015.

Info: New York, 1987. Det finns bara en enda person i hela världen som förstår fjortonåriga June Elbus, och det är hennes morbror, den erkände konstnären Finn Weiss. När Finn som en av alldeles för många och alldeles för unga män dör i den fruktade sjukdomen aids, blir June helt ensam i världen. Hennes föräldrar har fullt upp på jobbet och storasyster Greta har glidit längre och längre bort. Men snart blir June kontaktad av Toby, den mystiske främlingen från begravningen, han som mamma kallar Finns "specielle vän", men vägrar säga något mer om. Mellan June och Toby växer en oväntad och omvälvande vänskap fram, och hemligheter avslöjas som får June att tvivla på allt hon dittills sett som sanning. Låt vargarna komma är en gripande roman om att både finna och förlora kärleken. Den handlar om vad det egentligen innebär att vara en vän, om hur avundsjuka och skam kan förgifta och förstöra relationer och ibland få fruktansvärda följder.

Mina kommentarer: Har hört många som tyckt väldigt mycket om denna. Jag är väldigt mycket för böcker som handlar om homosexuella men denna fastnade inte alls. Jag vet inte varför. Riktigt seg större delen av boken och det hände egentligen inte så mycket. Det kändes som att hela boken gick ut på att två personer satt och pratade med varann. Det var ett väldigt fint och rörande slut men det var det enda jag verkligen tyckte om. Så denna boken blev faktiskt en liten besvikelse efter allt jag läst om vad andra tycker om den här och var.
Betyg: 2.

lördag 17 januari 2015

Veckans bokbloggsjerka

Veckans fråga i Bokbloggsjerka:
När började du läsa och varför fortsatte du att läsa så mycket som du gör?

Svar:
Jag var 7-8 år när jag lärde mig läsa. Jag har haft mamma och två äldre systrar som läst saga för mig innan jag kunde själv men sen när jag lärde mig så svalde jag böcker med hull och hår. Mina systrar var med i en bokklubb, Läslusen, och det ville jag också. Jag var medlem i den klubben i 8 år - tills jag blev för gammal för den sortens böcker. Jag hade inte så många andra fritidsaktiviteter plus att jag alltid har varit en sådan som hållit mig för mig själv. Trivts bäst på mitt rum i min ensamhet. Är fortfarande sådan.
Så jag läste och läste. Älskade att plöja bok efter bok, vinter som sommar. Jag älskade att få uppslukas av andras liv när mitt egna inte var det bästa och när jag hade jobbiga perioder i livet så kunde jag alltid läsa om någon annans roligare eller mer spännande liv. Jag är otroligt glad över att bokintresset fastnade och fortfarande lever kvar även fast det ligger på sparlåga emellanåt.

måndag 5 januari 2015

Recension: Skuggorna


Författare: Katarina Wennstam.
Uppläsare: Alexandra Rapaport.
Genre: Kriminalroman.
Speltid: 10 tim 2 min.
Förlag: Bonnier Audio.
Utgivningsår: 2014.
Serie: Charlotta Lugn del 3.
Utläst: 4 januari 2015.

Info: Slår man upp ordet "talionsprincipen" får man veta att det är en juridisk grundsats enligt vilken brottslingen tillfogas lika stor skada som den han åstadkommit. Populärt uttryckt i Andra mosebok: "liv för liv, öga för öga, tand för tand, hand för hand, fot för fot, bränt för bränt, sår för sår, skråma för skråma". Man kanske kan säga att den fortfarande tillämpas som idé: ju grövre brott, desto längre straff. 
Men för "skuggorna" är fängelse eller böter inte nog. 
För dem gäller bränt för bränt, sår för sår. 
Bokstavligen.


Mina kommentarer: Fanns en del partier i boken som jag inte alls förstod vad de hade med bokens handling att göra. Det handlade ju i och för sig om en av bokens huvudpersoner men det gav inget till den stora handlingen. Så medan de partierna höll på blev jag nästan irriterad och bara ville att de skulle vara över, dock inte dåligt skrivna.
Annars var det en bra story och ett bra ämne. Men ingen bok som jag sådär tänker komma ihåg.
Betyg: 2.

söndag 4 januari 2015

Recension: Stenhjärtat


Författare: Katarina Wennstam.
Uppläsare: Alexandra Rapaport.
Genre: Kriminalroman.
Speltid: 10 tim 16 min.
Förlag: Bonnier Audio.
Utgivningsår: 2013.
Serie: Charlotta Lugn del 2.
Utläst: 1 januari 2015.

Info: Mamman har sikte på disken där framme. Det är flera meter kvar men sköterskan i luckan har redan sett hennes panik, och ställer sig upp. 
"Hjälp mig! Ni måste hjälpa mig. Hon andas inte. Hjälp henne!" 
De kommer in till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm fredagen den 16 december, när resten av stadens barnfamiljer hänger sig åt adventsyra. Men det kommer inte att bli någon god jul för lilla Gloria, hennes syskon, mamma Pernilla och pappa Andreas. 

En olycka med ett spädbarn inblandat är illa nog. Men när misstanken om brott väcks kan ingen riktigt värja sig. Vem ger sig på en sex månader gammal baby? Det blir kriminalkommissarie Charlotta Lugns och målsägarbiträde Shirin Sundins sorgliga uppgift att ta reda på. 


Mina kommentarer: En skrämmande bok. Om shahen baby-syndrome, att det kan hända vem som helst. Bra att ämnet tas upp. En jobbig historia att läsa om men viktig och intressant.
Betyg: 3.