söndag 28 juni 2015

En smakebit på søndag: Etthundra mil


Då var det dags för En smakebit på søndag. Känner mig seg och trött idag. Vädret är inte det roligaste då det är väldigt grått ute. Igår var vi på kalas för mina två systerdöttrar. Det var kul och härligt med alla barn som leker med varann - oavsett ålder på barnen så passar de bra ihop. Helt underbart!

Just nu läser jag Jojo Moyes bok "Etthundra mil". Jag har läst hennes "Livet efter dig" och jag totalt älskade den boken. Jag har även hennes två andra böcker "Sista brevet från din älskade" och "Sophies historia". Även fast de är tjocka så ska jag läsa dem. Vill veta om de är lika bra som den jag har läst. Jag har inte kommit så långt i boken ännu men här kommer ett litet smakprov från det jag läst:

Tanzie var ute i trädgården och kastade en boll till Norman. Hon var fast besluten att en dag få honom att fånga den och komma tillbaka med den. Hon hade läst någonstans att sannolikheten att ett djur skulle lära sig något var fyra gånger större om man repeterade. Fast hon var inte säker på att Norman kunde räkna.
De hade skaffat Norman från ett hundstall efter att pappa hade flyttat och mamma hade legat vaken elva nätter i rad och oroat sig för att tjuvar och mördare skulle bryta sig in när folk väl insåg att han var borta. På hundstallet hade de sagt att han var fantastisk med barn och en utmärkt vakthund. "Men han är så stor", sa mamma.
"Desto mer avskräckande", hade de svarat glatt. "Och sa vi att han är fantastisk med barn?"
Nu två år senare sa mamma att han i princip bara var en enda stor mat- och bajsmaskin. Han dreglade på kuddar och ylade i sömnen, han trampade runt i huset och hårade ner överallt och avfyrade stinkbomber. Mamma sa att hundstallet hade haft rätt: ingen skulle våga bryta sig in i huset av rädsla för att Norman skulle gasa ihjäl dem.
Hon hade gett upp försöken att hindra honom från att sova inne hos Tanzie. Varje morgon när Tanzie vaknade låg hunden utsträckt med sina håriga ben över lakanet och upptog tre fjärdedelar av sängen, medan hon låg och frös under ett hörn av duntäcket. Mamma brukade muttra något om hår och hygien, men det var inget som störde Tanzie.



Fyra nya böcker i hyllan

Jag började jobba igen i maj efter att ha varit föräldrarledig i lite över ett år. Så nu fick jag min första riktiga lön efter ledigheten och då var jag ju tvungen att fira det på något bra sätt. Då jag var i närheten av en bokhandel i fredags så gick jag in där. Först var tanken att köpa ett nytt bokmärke då jag behövde ett extra men jag var ju bara tvungen att kolla på böckerna också. Så jag plockade på mig några böcker som jag redan innan hade kollat in och någon mer jag blev intresserad av när jag gick där. Jag fyllde på bokhyllan med lite kärlek. Det behövdes. Har alldeles för mycket tragiska historier och skräck i hyllan.




 



lördag 27 juni 2015

Rensning i bokhyllan

Jag kollade igenom min lista jag har här i bloggen över vilka olästa böcker jag har i bokhyllan. Jag är väldigt medveten om att det är alldeles för många och det är böcker som jag köpt för längesen. Men idag tröttnade jag på att se hyllan vara mer än överfull av böcker som ligger huller om buller. Jag tog bort massor av böcker - säkert 20 stycken, och organiserade om böckerna. Nu står böckerna i bokstavsordning och det blev massa plats över. Men nu har jag köpt en hel del nya böcker på sistone så jag måste läsa ifatt innan det kommer in fler böcker här. Annars kommer bokhyllan vara överfull igen.
Nu måste jag bara bestämma mig för vad jag ska göra med alla böcker som jag har rensat bort och som jag har läst ut. Ska jag glömma dem här och var (Facebookgruppen Vi som glömmer/lämnar böcker) eller ska jag sälja dem eller ska jag ha loppis på trädgården? Hmm, jag vet inte riktigt... Det är så svårt!!

Men det känns i alla fall skönt att ha städat i min bokhylla!

torsdag 25 juni 2015

Intressanta boksläpp

Jag brukar inte ha koll på vilka böcker som släpps när och vad mina favoritförfattare skriver på. Men jag gick nyss in på Adlibris för att kolla runt lite. Då ser jag en rekommenderad bok som drar till sig mitt intresse. Det är en bok skriven av Jojo Moyes som jag inte sett innan. När jag går in på den och läser informationen ser jag att det är en fortsättning på hennes superbra bok "Livet efter dig". Jag blev så otroligt glad!! Längtar enormt efter att få läsa den.


Louisa tampas med skuldkänslor över att hon inte kunde förmå Will att fortsätta leva samtidigt som livet ställer henne inför en hel rad nya utmaningar. Och så var det där med kärleken. Är det ok att bli kär igen för den som lärt sig att kärleken ibland lämnar dig med outsäglig sorg och saknad? 

Jojo Moyes uppföljare till succéromanen "Livet efter dig" är fylld av stora känslor, humor, svåra val och en stor dos igenkänning. Och så levde de lyckliga i alla sina dagar är inte ett begrepp som gäller här!

"Arvet efter dig" släpps på Adlibris vecka 39.

Jag är också riktigt nyfiken på E L James nya bok om Christian Grey. Ska bli riktigt intressant att läsa om hans sida. Jag hoppas att man får reda på mer om hans barndom, uppväxt och även om hans förhållande med Mrs. Robinson. Jag måste bara ta mig igenom tredje delen om Christian och Anastasia.


Genom Christians egna ord och tankar får vi nu återuppleva E.L. James fantastiska kärleksberättelse som fascinerat miljontals läsare runt om i världen.

Christian Grey kontrollerar allt i sitt liv. Men trots framgång och pengar är hans värld tom och innehållslös fram till den dagen då Anastacia Steele bokstavligen ramlar in på hans kontor och in i hans liv. Han försöker glömma henne men får istället uppleva känslor han tidigare aldrig ens varit i närheten av. Som ingen annan kvinna ser hon på sitt blygsamma sätt rakt igenom honom, förbi alla pengar, förbi alla framgångar och rätt in i hans iskalla sårade hjärta.

Kommer kärleken till Ana att skingra de hemska barndomsminnen som hemsöker honom varje kväll? Kommer hans mörka sexuella åtrå, hans självhat och kontrollbehov att stöta bort henne? Kommer han att kunna ta till vara den skärva av hopp som hon erbjuder honom?

"Grey" släpps på Adlibris vecka 33.


fredag 19 juni 2015

Recension: Vi var alltid beredda


Författare: Annika Koldenius.
Genre: Biografi.
Antal sidor: 259.
Utgivningsår: 2015.
Förlag: Månpocket.
Utläst: 19 juni 2015.

Info: När Sam var sex veckor gammal fick hans föräldrar beskedet att han måste opereras, annars dör han. Sam blev Mirakelpojken, han fick ny lever tre gånger, han fick en hjärnblödning. Han verkade överleva allt och hans föräldrar var alltid beredda. Ändå kom hans död, vid tio års ålder, som en chock. Det var något annat de alltid hade varit beredda på.

Mina kommentarer: En riktigt tung bok med många känslor i. Sorg, kämpande, kärlek, att försöka få ihop en vardag trots en svår sjukdom som bestämmer över dem alla. Jag tycker att denna boken är en måste läsa-bok. Alla borde läsa denna. En jobbig bok men så otroligt viktig bok. Efter att ha läst denna boken är jag så otroligt tacksam över mina tre fina barn. Man måste vårda det man har för helt plötsligt finns inte de där personerna där längre. Jag rekommenderar denna till alla!!
Betyg: 5.

Här finns Annikas bokblogg om man vill kolla in henne.



måndag 15 juni 2015

En liten enkät mitt i läsningen

1. Vad heter boken du läser just nu?
Vi var alltid beredda.

2. Hur långt har du kommit?
Är på sidan 147 av 259, så lite mer än hälften.

3. Beskriv boken med tre ord.
Viktig, intressant, känslofylld.

4. På en skala mellan 1-5, hur bra är den hittills?
5.

söndag 14 juni 2015

En smakebit på søndag: Vi var alltid beredda


Har inte skrivit något inlägg på En smakebit på søndag på ett tag. Det har varit sjukdomar som avlöst varandra och ingen ork efter jobbet. Men jag har läst hela tiden och jag är så glad att min läslust fortfarande håller i sig. Nu är sommaren här och det har varit helt underbart väder denna helgen. Livet känns bra just nu och det är härligt.

Just nu läser jag en biografi där en mamma berättar om sitt liv med ett sjukt barn. Den kanske inte är den mest uppmuntrande läsningen men den är viktig och intressant. Jag slukar den. Har kommit halvvägs och jag kommer läsa resten med samma lust. Här kommer en smakbit ur boken "Vi var alltid beredda" av Annika Koldenius:

Det tog Sam nio månader att bli tillräckligt frisk för att kunna åka hem. Månaderna gick medan Sams mage långsamt läkte. Under den tiden lämnade han rummet på IVA ett fåtal gånger.
Han var delvis förlamad efter hjärnblödningen - kunde inte använda vänsterhanden eller armen, kunde knappt sitta själv eftersom balansen i kroppen ställts om. Han hade svårt att koncentrera sig. Han hade svårt att tala om hur han kände sig, hade svårt att få fram de rätta orden och blev ofta frustrerad över det.
Ingrid föddes medan Sam låg på IVA.
Svante firade sin andra födelsedag medan Sam låg på IVA.
Och vi flängde och for i bilar fram och tillbaka mellan Borås och Göteborg medan mamma och pappa och Malin var med Sam på helgerna och medan Jon och jag var där varannan vecka ända tills det var dags att åka hem.





lördag 6 juni 2015

Recension: Du skulle sagt som det var


Författare: Ulla-Maria Andersson.
Genre: Roman.
Antal sidor: 171.
Utgivningsår: 2014.
Förlag: Pocketförlaget.
Utläst: 6 juni 2015.

Info: En dag står en liten flicka i en vuxen kvinnas hall. De börjar samtala, och fram växer berättelsen om en barndom kantad av övergrepp och svek.

Flickan berättar om mamma som står vid diskbänken med städrocken oknäppt och mumlar för sig själv. Hur de rödmålade läpparna rör sig i det bleka ansiktet och hur rädd flickan är för mammas vassa blick. Att pappa inte finns där när hon behöver honom och att storebror Benke bara gör allt värre.
Men flickan berättar också om två män. Den ena gör henne illa, den andre finner hon tröst hos när ingen annan står till buds.


Mina kommentarer: Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om denna boken. Jag blev illa till mods flera gånger under tiden som jag läste. Jag blev arg också. Sättet den är skriven på känns konstig. Den växlar mellan nutid och dåtid - nutiden berättar om olika situationer och händelser. Jag får inte ihop nutiden riktigt. En flicka kommer och hälsar på hos en kvinna och berättar saker från sin barndom - ibland känns det som att hon bor där, ibland känns det som att hon hälsar på och ibland känns det som att hon bara existerar i fantasin/i huvudet på kvinnan. Jag får inte alls ihop det. Det var ett jobbigt innehåll trots att den kanske ibland kändes väldigt extrem eller för udda. Såg att det kommit ut en fortsättning på denna - när flickan har blivit vuxen. Vet inte riktigt om jag ska läsa den, den kanske är lika konstig.
Betyg: 3.