onsdag 30 september 2015

Recension: Älskaren från huvudkontoret


Författare: Camilla Grebe.
Uppläsare: Katarina Ewerlöf.
Genre: Spänningsroman.
Speltid: 13 tim 49 min.
Förlag: Bonnier Audio
Utgivningsår: 2015.
Utläst: 30 september 2015.

Info: Emma har en älskare. En älskare som är allt hon har drömt om och lite till. Det finns egentligen bara ett problem – han råkar vara vd på klädjätten där hon är anställd: en opraktisk, men samtidigt oemotståndligt kittlande omständighet som väl egentligen inte utgör ett hinder för en relation. Eller?
På deras förlovningsmiddag försvinner han spårlöst – lika oväntat som han dök upp. Och inte långt efter det hittas en ung kvinna bestialiskt mördad och lemlästad i hans bostad i en fashionabel förort till Stockholm.
Peter Lindgren, resignerad men rutinerad kriminalpolis, får hjälp av beteendevetaren Hanne Lagerlind i utredningen av mordet, som bär tydliga likheter med ett tio år gammalt, olöst brott. Tillsammans söker de efter svaren som kan förklara det fruktansvärda brottet; en undersökning som sträcker sig från ett köldslaget Stockholm och många år tillbaka i tiden och som också får dem att trevande återuppta den relation de en gång hade.
Vem är den mördade kvinnan? Har brottet en koppling till det snarlika mordet ett decennium tidigare? Varför försvann älskaren från huvudkontoret och varför verkar kärleken alltid vilja något annat med oss än vi vill med den?


Mina kommentarer: En bok med många överraskningar i. Det utvecklade sig inte alls så som jag hade trott. Riktigt bra bok och den var inte alls uppenbar och det tyckte jag om. Lagom mycket av allting. Mycket bra!

Betyg: 5.

måndag 21 september 2015

Recension: Gud som haver

Författare: Ingrid Elfberg.
Uppläsare: Anna Maria Käll.
Genre: Spänningsroman.
Speltid: 10 tim 42 min.
Förlag: HörOpp!
Utgivningsår: 2009.
Utläst: 18 september 2015.

Info: Eva är mammaledig och hemma med babyn Julia och den två år äldre sonen Sebastian. I ett obevakat ögonblick ute på gården blir pojken bortförd av en pedofil. Han hittas senare av förskoleläraren Mattias, som genast blir polisens huvudmisstänkte och som tre månader senare döms för brottet. Men Eva känner sig inte lättad, hon slipper inte ifrån den olustiga känslan av att det här inte är över. Och en dag får hon ett brev från Mattias inifrån fängelset där han försäkrar henne om att han är oskyldigt dömd och att den skyldige fortfarande finns kvar därute. När polisen vägrar lyssna ser Eva ingen annan möjlighet än att börja göra egna efterforskningar. Snart inser hon att förövaren finns i familjens närmaste umgängeskrets.

Mina kommentarer: Riktigt obehaglig, riktigt spännande, riktigt bra. En bra story med lagom med äcklighetsfaktor utan att bli vidrig. En bok som jag verkligen ville veta hur det skulle gå med alla när jag läste den. En mammas kärlek är stark och det bevisas om och om igen i boken.

Betyg: 5.



lördag 19 september 2015

Recension: Sju dagar kvar att leva


Författare: Carina Bergfeldt.
Uppläsare: Karin Bergquist.
Genre: Biografi.
Speltid: 7 tim 13 min.
Förlag: Norstedts.
Utgivningsår: 2015.
Utläst: 11 september 2015.

Info: Där sitter han till slut, på andra sidan av ett skottsäkert glas. Fyrtioettåringen hon flugit över Atlanten för att träffa. Mannen som snart ska dö. Han lyfter telefonluren och presenterar sig.

När den prisbelönta reportern och kolumnisten Carina Bergfeldt möter Vaughn Ross återstår en vecka av hans liv. Han är dömd till döden i Texas, den amerikanska delstat som avrättar flest fångar. I tio år, nio månader och tio dagar har Vaughn Ross väntat på att dö, för att sona de mord han dömdes för 2002.

Samtalet blir starten på en vecka i Texas som involverar en pastor, en fängelsedirektör, en kvinna som älskar en mördare, en familj som vill ha hämnd och en polis som avgett ett löfte som infrias först när giftet injiceras.

Men allt börjar med mannen som har sju dagar kvar att leva.


Mina kommentarer: Intressant bok och jag lärde mig massor. En bok som passade mig perfekt.

Betyg: 4.