torsdag 28 januari 2016

Recension: Konsten att höra hjärtslag

Författare: Jan-Philipp Sendker.
Uppläsare: Anna Maria Käll.
Genre: Roman.
Speltid: 9 tim 0 min.
Förlag: Bonnier Audio.
Utgivningsår: 2014.
Utläst: 28 januari 2016.

Info: Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund.

En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma.

Hos Julia tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet. När Julia kommer till den lilla byn bland bergen hamnar hon i en främmande värld. I byns tehus lär hon känna en man som berättar en märklig historia om den blinde pojken och flickan med de missbildade fötterna, om det som står skrivet i stjärnorna och om kärlek som övervinner allt.


Mina kommentarer: En underbar kärlekshistoria. Så mycket kärlek och respekt. Äkta kärlek. Tog ett tag att komma in i historien men sen va jag helt fast. Riktigt bra!
Betyg: 5.

måndag 25 januari 2016

Recension: Hanteringen av odöda

Författare: John Ajvide Lindqvist.
Uppläsare: John Ajvide Lindqvist.
Genre: Spänningsroman.
Speltid: 11 tim 29 min.
Förlag: Storyside.
Utgivningsår: 2007.
Utläst: 25 januari 2016.

Info: Stockholm, 13 augusti 2002. Efter en långvarig värmebölja svävar ett elektriskt fält över staden. Lampor kan inte släckas, maskiner kan inte stängas av. Utbrottet når sin kulmen i en kollektiv huvudvärk och kaos hotar. Plötsligt är det över. Men något har hänt.

John Ajvide Lindqvist, författare till succéromanen Låt den rätte komma in, har skrivit en roman om hur vi handskas med det omöjliga: De döda återvänder, och vad vill de? Bara det som alla vill: komma hem. Hanteringen av odöda är en berättelse om vår största skräck och om en kärlek som trotsar döden.

Mina kommentarer: Trodde att den skulle va äckligare. Men den va lagom läskig, spännande. Trots flera personer i omlopp så blev det inte rörigt. Blev sugen på att läsa hans andra böcker. Va lite seg och trist ibland men jag blev berörd och rädd också. Hur skulle man själv reagera om ens döda nära och kära kom tillbaka som zombies?
Betyg: 4.

tisdag 19 januari 2016

Recension: Drömmaren 3 - Solomons spel

Författare: Erik Persson.
Uppläsare: Fredrik Berling.
Genre: Fantasy, ungdom.
Speltid: 3 tim 28 min.
Förlag: Storyside.
Utgivningsår: 2015.
Serie: Drömmaren del 3.
Utläst: 19 januari 2016.

Info: Drömmaren är första boken i serien Solomons spel. Fångarna blir färre och färre. En efter en faller de offer i Instruktörens sadistiska romarspel, och snart återstår bara tio av dem. Snart väntar kriget i öst, där de stolta ska kämpa vid Härskarens sida. Felinai behöver bara hålla ut lite till nu, bara lite till... I horisonten tornar skogens träd upp sig framför det resande sällskapet. Snart är de framme i Nios och skyddade av lövverket. Janus kan inte minnas senaste gången han sov; tusentals tankar turas om att hålla honom vaken. Vad kommer att hända när de väl nått staden? Och Boken: vad står egentligen i den? Så länge de flesta kan minnas har Maghanaras samhälle sett ut som det gör: styrt med strikta regler och av en Härskare som sprider lika mycket gåtfullhet som rädsla. Vad alla däremot vet är att det är tack vare Härskaren och hans armé som de är vid liv och att de därför gör bäst i att lyda honom - men bortom städerna, långt in i skogen, rustar Nios för revolution.

Mina kommentarer: Spänningen håller i sig. Riktigt brutal emellanåt och jag äcklas lite. När det var slut ville jag veta mer om vad som hände med ungdomarna. Hur gick det för dem sen?
Betyg: 5.

lördag 9 januari 2016

Recension: Drömmaren 2 - Solomons spel

Författare: Erik Persson.
Uppläsare: Fredrik Berling.
Genre: Fantasy, ungdom.
Speltid: 2 tim 54 min.
Förlag: Storyside.
Utgivningsår: 2015.
Serie: Drömmaren del 2.
Utläst: 9 januari 2016.

Info: Drömmaren är första boken i serien Solomons spel. I fängelset pågår fortfarande träningen inför kriget som väntar fångarna. Felinais skada gör sig påmind, men han lever - till stor del tack vare hjälp från oväntat håll. Men kommer han verkligen överleva detta och bli en av de tio? Och varför hjälper någon honom? Lappen skakar i Mayas hand när hon läser texten. Vem är denne Hilmar, och kan hon verkligen lita på honom? Kan det verkligen vara hennes mamma som skrivit lappen? Vad är det som står i Boken som gör den så värdefull? Långt i öster på ön Paranthea pågår kriget mot De Gula. För folket är kriget ett mysterium, liksom fienden och annat som de hört talas om men aldrig sett. Vad alla däremot vet är att det är tack vare Härskaren och hans armé som de är vid liv och att de därför gör bäst i att lyda honom - men bortom städerna, långt in i skogen, rustar Nios för revolution.

Mina kommentarer: Spänningen stiger och jag håller tummarna hårt för att allt ska sluta bra. Måste veta fortsättningen.
Betyg: 5.


Veckans Bokbloggsjerka

Veckans fråga i Bokbloggsjerka:
Har du avgett några nyårslöften när det gäller läsning, böcker, författare etc?

Svar:
Jag kör nog på kravlös läsning - läsa det jag känner för men ändå försöka beta av hyllvärmare här hemma. Jag köper mer än vad jag läser - ett vanligt problem och jag måste göra något åt det. Sen är det väl alltid kul att våga sig på nya författare.

fredag 8 januari 2016

Recension: Drömmaren - Solomons spel

Författare: Erik Persson.
Uppläsare: Fredrik Berling.
Genre: Fantasy, ungdom.
Speltid: 4 tim 2 min.
Förlag: Storyside.
Utgivningsår: 2015.
Serie: Drömmaren del 1.
Utläst: 8 januari 2016.

Info: Drömmaren är den första boken i serien Solomons spel. Fängelset är den enda plats som Felinai känner till. Tillsammans med de andra fångarna tränas han upp till krigare för att sedan skickas till kriget i öst. Ariana och Maya har bott på barnhemmet så länge de kan minnas, och lika länge har de längtat därifrån. De andra flickorna på hemmet känner sig hedrade över det stundande bortgiftet, men varken Ariana eller Maya vill bli bortgifta till någon av Härskarens hantlangare. Så länge de flesta kan minnas har Maghanaras samhälle sett ut som det gör: styrt med strikta regler och av en Härskare som sprider lika mycket gåtfullhet som rädsla. I hemliga sällskap mullrar upproret och Janus och Hilmar håller sig dolda i väntan på Boken - den som berättar om Sanningen och som ska hjälpa rebellerna i deras revolution. Frågan är bara vad som egentligen står där och om myterna om Solomon är sanna...

Mina kommentarer: Intressant och spännande. Även fast det inte riktigt är min typ av bok blev jag rätt fort fast i storyn och ville veta hur det skulle gå med ungdomarna.
Betyg: 5.