torsdag 31 mars 2016

Recension: Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan


Författare: Anna Winberg.
Uppläsare: Callin Öhrvall Delmar.
Genre: Roman (mum-lit).
Speltid: 7 tim 32 min.
Förlag: Lind & Co.
Utgivningsår: 2016.
Utläst: 30 mars 2016.

Info: Det är vinter i Vasastan när Emma drar sin smutsgula barnvagn genom snömodden på väg mot det första mötet med föräldragruppen. Strumpbyxorna är på väg ner över rumpan, hennes son är fyra månader men hon kan fortfarande inte bestämma sig för vad han ska heta och dessutom har hon tappat sin ena vante. Ingenting är som hon hade tänkt sig.

Shirin har en bebis som sover hela dagarna och hela nätterna, men en bästis som aldrig hör av sig, och en kille som har dragit, kanske är han på valsafari i Nordnorge, men sanningen är att hon inte vet. Till råga på allt är pengarna på väg att ta slut. Och hon borde verkligen inte ta fler sms-lån ...

I BVC:s föräldragrupp träffar Emma och Shirin den självlysande Dolly, som tror på astrologi, bakar sina egna majskrokar och alltid verkar klä sig och sitt barn i färgglada kreationer. Till en början är de tre övertygade om att de inte har något gemensamt, men snart spirar en vänskap som spänner över lögner, kallnat kaffe och iskalla promenader ...


Mina kommentarer: Kändes lite extrem åt alla håll. Det kändes som att det var vanliga problem med gånger 10. En del kände man väl igen sig i med småbarn och allt det där men ändå kändes allt bara konstigt. Så denna hade jag en del förhoppningar för då jag verkligen ville läsa om småbarnsföräldrar och deras vardag men jag blev faktiskt lite besviken. Varför överdriva så mycket för?
Betyg: 3.

onsdag 30 mars 2016

Jag och min man

Har sett att det cirkulerar en personlig lista över ens förhållande med sin partner/pojkvän. Tänkte att jag skulle svara jag med. Jag valde de frågor som jag kan svara på men det blev en del i alla fall.

Hur länge har ni varit ihop?
Den 2 Juli har vi varit tillsammans i 8 år. Den 2 oktober firar vi 3 år som gifta.

Hur träffades ni?
Jag hade träffat honom vid ett par tillfällen tidigare men då hade jag redan pojkvän. Men sen skulle jag åka till min syster för att fira hennes tvillingars 1 årsdag. Han var också med på detta 1 årskalas då han är lillebror till tvillingarnas pappa.

Vem var mest på?
Jag vet inte riktigt. Under den helgen då jag var hos syrran så var han hos dem rätt ofta trots att han bodde i samma samhälle. Han var med på kvällarna och kom på lunch på dagen. Varje gång jag gick ut för att röka så kom han också ut strax efter utan att han egentligen ville något. Jag snodde hans mobilnummer från min svågers telefon och började smsa honom redan på kvällen efter kalaset. Så något form av intresse fanns väl men ingen var väl jättemycket på sådär utan det var nog lika mycket från bägge håll.

Skedde några komplikationer?
Jag hade redan pojkvän när jag åkte till syrran men det förhållandet var i princip redan slut så det var jag tvungen att ta tag i.

Hur blev ni ihop?
Vi hade umgåtts rätt mycket under de där dagarna under den helgen då kalaset var. Men vi hade alltid någon runt omkring oss. Sen åkte vi iväg för att kolla i lite affärer och då började vi visa mer intresse för varann och det var då vi kysstes första gången. Jag följde med honom hem en stund också och det var väl då vi blev ihop. Den 2 juli 2008.

Hur skedde dejtandet?
Det enda dejtandet vi gjorde var väl då vi smsade varann (enda sättet att prata med varann i början då det var folk runt omkring hela tiden), åkte iväg till affären och sådär.

Vem sa älskar dig först och hur skedde det?
Det kommer jag inte riktigt ihåg. Det var så länge sen.

Bor ni ihop?
Ja, vi bor ihop sen den dagen vi blev ihop.

Vad är hans bästa sidor?
Snäll, omtänksam, bra med barnen.

Och sämsta?
Snarkar, kan sova sig igenom allt.

Vad bråkar ni om?
Oftast är det om arbetstider, barnen, släktingar. = )

Vad gör ni när ingen annan ser?
Sover.

Vad ger ni för komplimanger?
Tyvärr är vi väldigt dåliga på det så det måste vi bli bättre på.

Pockettoppen vecka 12

Här kommer böckerna för vecka 12:
  1. Badhytten: Det som göms i sand - Christina Olséni, Micke Hansen
  2. Vårjakt i Rosengädda - Emma Hamberg
  3. Falleri, fallera, falleralla - Carin Gerhardsen
  4. Räfvhonan - Anna Laestadius Larsson
  5. Arvet efter dig - Jojo Moyes
Två som jag redan läst, en som jag redan hade på listan och två helt nya. Badhytten har jag varit intresserad av så kanske att jag tar chansen att läsa den nu. Räfvhonan har jag aldrig hört talas om så jag får nog läsa på om den tror jag. Annars ser väl listan rätt bra ut.
Recensionerna på de böcker jag redan läst hittar ni om ni klickar på de titlarna.

Listan ser ut såhär nu:
  1. Kvinnan på tåget - Paula Hawkins (v 8, 9)
  2. Prästens lilla flicka - Susan Casserfelt (v 8)
  3. En vacker dag lämnar jag honom - Maria Blomqvist (v 8, 9, 10)
  4. Skymningsflickan - Katarina Wennstam (v 8, 11)
  5. Tills kärleken skiljer oss - Anna Lönnqvist (v 8, 9, 10)
  6. Arvet efter dig - Jojo Moyes (v 9, 10, 11, 12)
  7. Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty (v 9)
  8. Avdelning 73/Vila i frid - Sofie Sarenbrant (v 10, 11)
  9. De förklädda flickorna i Kabul - Jenny Nordberg (v 10)
  10. Falleri, fallera, falleralla/Pepparkakshuset - Carin Gerhardsen (v 11, 12)
  11. Vårjakt i Rosengädda/Rosengädda nästa! - Emma Hamberg (v 11, 12)
  12. Badhytten: Det som göms i sand - Christina Olséni, Micke Hansen (v 12)
  13. Räfvhonan/Barnbruden - Anna Laestadius Larsson (v 12)

tisdag 29 mars 2016

Top Ten Tuesday


Det är första gången jag är med i Top Ten Tuesday. Ska bli kul! Veckans uppgift är 10 Of My Most Recent 5 Star Reads (Or Ten Of The Best Books I've Read Recently if you don't 5 star stuff...or you could do 5 of my latest five star reads & five of my most disappointing or 1 star reads).

  1. Rosengädda nästa! - Emma Hamberg
  2. Elva år i fångenskap - Michelle Knight, Michelle Buford
  3. Tills kärleken skiljer oss - Anna Lönnqvist
  4. Anna-Lisas Antik - Eli Åhman Owetz
  5. Vassa föremål - Gillian Flynn
  6. Konsten att höra hjärtslag - Jan-Philipp Sendker
  7. World Tour of Skandinavien - Johan Glans
  8. Vår hund Oogy - Larry Levin
  9. Ro utan åror - Ulla-Carin Lindquist
  10. Mitt hjärta går på - Christoffer Holst

söndag 27 mars 2016

En smakebit på søndag: Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan


Lite påskfirande har vi fått till i helgen och idag jobbade jag ett par timmar. Har varit så trött idag och haft en jobbig huvudvärk. Men hoppas på att resten av veckan blir lugn och att jag ska slippa både trötthet och huvudvärk.

Här kommer en rätt lång Smakebit på söndag från boken jag lyssnar på just nu - Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan. Den är väldigt ny och kom ut på Storytel innan den kom ut i handeln. Men nu kan jag tänka mig att den inbundna finns att köpa. Jag gillar den och känner igen mig i en hel del som småbarnsförälder.

"Emma drar av sig tröjan och börjar rota i väskan. Lyfter på blöjor med Bamsemönster, handdukar och… Nej! Det får inte vara sant! Den numera nästan löjligt lilla överdelen, en enkel svart sak som i dagsläget får henne att se ut som en bystdrottning är visserligen där men den saknar så att säga sin byxa. Hon har glömt bikinitrosorna. Det här händer bara inte. Men vänta lite. Hon kan ju bada i trosorna. Nöden har ingen lag. Det kommer se fult ut men så får det bli. Så kollar hon ner på sina trosor - vanliga vita men väldigt tunna bomullstrosor med spetskant från Twilfit, totalt genomskinliga och fråga om hon möjligtvis kan låna nån annans trosor där drar hon ändå gränsen.
Omsorgsfullt letar Emma genom hela ryggsäcken samtidigt som hon djupandas värre än på sin egen förlossning och tömmer ut allt på golvet och försöker att inte verka helt desperat när hon till och med kollar jackfickorna och översta hyllan i skåpet. Bikiniunderdelen finns givetvis inte där. Den lilla svarta slitna bikinitrosan befinner sig med all sannolikhet nånstans i hennes och Andreas lägenhet. Den befinner sig i alla fall inte i källaren på ett hippt gym på Norrmalm. 
Snabbt försöker hon tänka ut olika tänkbara lösningar. Hon måste springa upp till receptionen och fråga ifall hon kanske kan få låna en baddräkt. Det brukar man ju få göra på simhallen när man har glömt. Men tanken på att bära upp Vilgot för alla trapporna igen och all packning. Hon kanske kan lämna honom här. Nä, det kan hon inte. Det finns mammor som gör det, det vet hon. Mammor vars barn på riktigt sitter i en babysitter och stirrar ut i luften suttande på en majskrok och på sin höjd jollra lite medan mamma går ut på balkongen och tar en selfie och kanske en smygcigg till kaffet. Hon önskar innerligt att hon var den mamman. Hon önskar även att Vilgot var det barnet men hon inser att om hon lämnar honom här om så bara för en sekund kommer han att gallskrika att byggnaden får utrymmas. Det är bara att mödosamt lyfta upp alla väskor och konka uppåt igen fortfarande med genomblöta strumpor på fötterna. De lämnar spår efter sig märker hon förbi crossfitmänniskorna, löpbanden och fram till rawfoodbollarna och den nollställda receptionisten.
När hon försiktigt klämmer fram frågan om lånebaddräkt lägger tjejen bakom disken långsamt huvudet på sned. Jag talar långsamt till dig för att jag respekterar dig inte och har inte tid med dig-blicken. De har givetvis inga badkläder att låna ut, däremot har de baddräkter som man kan få köpa. De finns i storlek xs och s och kostar 1229 kronor. Babysimmet har inte ens börjat än och hon svettas redan. Kallsvettas. Ska det inte bli något bad för henne idag? Och nu när hon nästan blivit sugen. Det är så varmt härinne. Fuktigt som i ett växthus och hon vill bara dra av sig dem leriga jeansen och den noppriga koftan och flasha alla celluliter och ålderbråck för varenda crossfitgalning på hela det här stället. Stackars Vilgot! Ska inte han får bada med alla de andra barnen bara för att hon är en slarvig mamma som missat att packa ner bikinitrosorna. Hon är redo att börja gråta vilken sekund som helst. Känner hur det bränner bakom ögonlocken och stockar sig i halsen. 
Snabbt vänder hon bort ansiktet från receptionisten. Ner för alla trappor igen och över hala blöta golv. Alla andra mammor är redan ombytta och sitter vid en liten mysig bubbelpool som finns precis bredvid den stora poolen där dem ska bada. Där väntar dem med sina barn i knäet och småpratar med varann. Emma går fram till ledaren som står böjd över en stor korg fylld med små små flytvästar. "Ja… Eh… Jag har glömt badkläder." Hon hör ju själv hur idiotiskt det låter. Babysim. Det första du gör är kanske att packa just badkläder. Dessutom märks det på rösten att hon snart börjar gråta. Fasen också. Vilgot bara sitter i famnen och tittar sig storögt omkring. Babysimfröken påminner om hennes gamla ridlärare fast minst 20 år yngre eller snarare om en av de tuffaste tjejerna i stallet på den tiden det begav sig. Hon ser ut att vara 14,5 men Emma förstår direkt att hon har pondus som en 43 åring trots att hon kan vara max 20 bast och detta måste vara hennes första jobb. Simfröken har tatueringar med kinesiska blommor över hela armarna, långt brunt hår i en stram hästsvans och verkar rodda ungar och deras mammor som det vore en kennel och hon själv hundviskaren Cesar Milan.
Hon synar Emma uppifrån och ner och gör sen en bestämd knyck med huvudet. Ungefär som att det har ska vi nog kunna lösa. Utan att säga ett ord föser hon Emma, Vilgot och alla deras väskor framför sig mot en liten skrubb längst bort i lokalen. Läraren ser till att en annan förvånad mamma får hålla både Vilgot och sitt eget barn samt vakta Emmas alla väskor samtidigt som simfröken drar med Emma in i skrubben. Där säger hon åt Emma att klä av sig samtidigt som hon håller upp ett par byxben som tillhör en ganska mycket för stor våtdräkt framför henne. Sen är det bara att tåga ner i bassängen. Fröken klappar med händerna som att visa att det är dags. Nu ska det babysimmas! I för stor våtdräkt men ändå."

lördag 26 mars 2016

Hämtat vinsterna nu

Nu har jag hämtat vinsterna från brevlådan. Sadelskyddet var svårt att ta kort på så får återkomma när jag kan använda det på cykeln när jag börjar cykla till jobbet igen. Men så här ser muggen ut. Jättefin och roliga citat på. Så kul att vinna, händer inte så ofta. Tack Storytel!



fredag 25 mars 2016

Bokbloggsjerka 25-28 mars

Veckans fråga i Bokbloggsjerka:
Så här i påsktider gör vi det enkelt så att alla som vill hinner ut i solen (om den behagar titta fram): vad ska ni läsa i påsk?

Svar:
Jag har precis börjat lyssna på Anna Winbergs bok Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan. Så det blir nog att fortsätta lyssna på den om tillfälle ges. Imorrn blir det nog påsklunch hos svärmor så får se hur mycket tid jag får över till läsningen.

Recension: Rosengädda nästa!


Författare: Emma Hamberg
Uppläsare: Emma Hamberg.
Genre: Roman.
Speltid: 8 tim 17 min.
Förlag: Piratförlaget.
Utgivningsår: 2013.
Serie: Rosengädda 1.
Utläst: 24 mars 2016.

Info: Bror är en trettonårig frankofil som har oändligt många skivor med Serge Gainsbourg men inte en endaste vän. Brors föräldrar bråkar sammanbitet om nätterna. Det viskas om skilsmässa. Familjen är det enda han har, och den måste räddas! Bror iscensätter ett seglarläger som han sedan låtsas åka på. En hel månad ger han sina föräldrar, då de kan hitta tillbaka till varandra. Men frågan är vart Bror egentligen ska ta vägen den där månaden?

Tessan är en tjugonioårig kvinna som sitter fast i en dålig relation, andras skeva förväntningar av henne och sin nedlåtande mamma. Hon läser kokböcker som andra läser romaner, men ägnar sina dagar åt att servera pulvermos i en korvkiosk istället för att laga fantastiska rätter åt finsmakare. Hon vill något mer med sitt liv. Men hur ska det gå till?

Jane är en unik kvinna, en sextioårig excentrisk dam som hjälper små djur i nöd, men även lämnar dörren på glänt åt människor som kan behöva henne. Tack vare Janes magiska fingrar möts Tessan och Bror i hennes lilla hus mitt i stan.

Tillsammans ger de sig iväg till Rosengädda, en resa som kommer att förändra alla deras liv för evigt.


Mina kommentarer: Underbar bok. Mysig, härlig. Väldigt trevlig som fick mig att tänka på något annat när det var ett par jobbiga dagar. Jag blev riktigt sugen på att veta vad som hände efter att boken tog slut så jag tror nog att inom en snar framtid få ta tag i andra delen i denna serien.
Betyg: 5.


torsdag 24 mars 2016

Veckans bokbloggsfråga vecka 12


Veckans bokbloggsfråga:
Hur hittar du inspiration till ditt läsande? Vart får du tips på böcker som du vill läsa (bokbloggar, boktips i tidningar, litteraturprogram på tv/radio/poddar, kompisar eller?) Hur ser din vill-läsa-lista ut? 

Jag hittar inspiration lite här och var - bokbloggar, tidningen Vi läser, en runda i bokaffären, en koll på Adlibris eller en titt runt på Storytel.
Min vill-läsa-lista är väldigt lång men försöker bland lite av allt möjligt. Sen har jag hyllvärmare som ska bli lästa och en läsutmaning som ger nya tips som jag kanske inte hade läst annars. Så jag har alltid någon bok som jag vill läsa - nöjesläsning, hyllvärmare och utmaningsläsning.



Recension: Elva år i fångenskap


Författare: Michelle Knight, Michelle Buford.
Uppläsare: Hedda Stiernstedt.
Genre: Biografi.
Speltid: 7 tim 9 min.
Förlag: Bokförlaget Nona.
Utgivningsår: 2016.
Utläst: 22 mars 2016.

Info: I nästan 11 år var Michelle Knight i Ariel Castros våld, inlåst i hans hus i Cleveland, Ohio.Michelle Knight är en av de tre kvinnor som hölls fången av Ariel Castro i hans hus i Cleveland och hon var hans första offer. Michelle lockades till Castros hem i augusti 2002. Hon var då 21 år. I april 2003 tog Castro sitt andra offer - den knappt 17-åriga Amanda Berry - och ett år senare kidnappade han Gina DeJesus, 14 år. 

Den 6 maj 2013 lyckades de tre kvinnorna rymma ur huset. Amanda Berry och Gina DeJesus återförenades snabbt med sina familjer, men Michelle Knight vägrade att träffa sin mamma. De fyra första månaderna i frihet bodde hon i ett boende som hon tilldelats av sociala myndigheter. Sen hon befriades har hon också avstått från att söka upp sin son, i dag 15 år, som adopterades bort av hennes familj under tiden hon var bortrövad. 

Berättelsen om de 3 911 dagar som Michelle Knight var inlåst i Ariel Castros hem är en skakande skildring, men historien om hennes liv före bortrövandet är också, minst sagt, gripande. Hennes uppväxt var långt ifrån idyllisk. Om den misshandel hon fick utstå i Castros hus har hon sagt: You cant break what is already broken, you can only make it stronger.

Mina kommentarer: En hemsk historia. Jag fick lyssna/läsa lite i taget ibland. De 10 minuters promenaderna till och från jobbet var lagom när det var som värst i boken. Hon beskriver allting väldigt detaljrikt och den ena händelsen är värre än den andra. Jag är väldigt glad över att hela historien slutade lyckligt och att de tre kvinnorna får göra det allra bästa av deras resterande liv. Även fast Ariel Castro inte fick sona sitt brott på ett mer tillfredsställande sätt så är det ändå skönt att veta att han aldrig mer kan göra någon annan illa igen. 
Betyg: 5.

onsdag 23 mars 2016

Emma Hamberg får mig att överleva

Vabbat i två dagar nu med magsjuka barn. För att hindra mina egna tankar från att skena iväg totalt och få sönderstressad mage sträcklyssnar jag på denna. Den är bra och med lite virkning i händerna när jag inte vilar mig får jag ordning på hjärnan. Däremellan springer jag ärenden åt barnen, tvättar kräksiga sängkläder, kuddar, täcken, kläder och gosedjur och bara försöker överleva. Hoppas att dessa dagarna går fort och att jag kommer få mer sömn på nätterna hädanefter.

Pockettoppen veckan 11

Här kommer böckerna för vecka 11:
  1. Falleri, fallera, falleralla - Carin Gerhardsen
  2. Arvet efter dig - Jojo Moyes
  3. Avdelning 73 - Sofie Sarenbrant
  4. Vårjakt i Rosengädda - Emma Hamberg
  5. Skymningsflickan - Katarina Wennstam
Lite nytt, lite gammalt. Falleri, fallera, falleralla är del 8 i en serie så jag kommer istället välja del 1 som heter Pepparkakshuset. Vårjakt i Rosengädda är del 3 så jag kommer istället välja del 1 som heter Rosengädda nästan!. Tror att Emma Hambergs bok även är en Hyllvärmare så det passar bra att kunna slå två flugor i en smäll.
Recensionerna på de böcker jag redan läst hittar ni om ni klickar på de titlarna.

Listan ser ut såhär nu:
  1. Kvinnan på tåget - Paula Hawkins (v 8, 9)
  2. Prästens lilla flicka - Susan Casserfelt (v 8)
  3. En vacker dag lämnar jag honom - Maria Blomqvist (v 8, 9, 10)
  4. Skymningsflickan - Katarina Wennstam (v 8, 11)
  5. Tills kärleken skiljer oss - Anna Lönnqvist (v 8, 9, 10)
  6. Arvet efter dig - Jojo Moyes (v 9, 10, 11)
  7. Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty (v 9)
  8. Avdelning 73/Vila i frid - Sofie Sarenbrant (v 10, 11)
  9. De förklädda flickorna i Kabul - Jenny Nordberg (v 10)
  10. Falleri, fallera, falleralla/Pepparkakshuset - Carin Gerhardsen (v 11)
  11. Vårjakt i Rosengädda/Rosengädda nästa! - Emma Hamberg (v 11)

Tävling hos Storytel

För ett par veckor sedan skickade jag ett mejl till Storytel med svar på tre olika frågor från boken Pastor Viveka och tanterna. Man kunde vinna ett cykelsadelskydd och en kaffemugg med citat från boken.

Idag fick jag den goda nyheten att jag var en av de tio glada vinnarna. Så kul att jag vann. Jag älskade den boken och jag längtar efter resten i serien. Ser verkligen fram emot att få hem vinsterna. 

tisdag 22 mars 2016

Veckans Bokbloggsfråga vecka 11


Den här veckan är jag intresserad av dig som person bakom bokbloggen. Vad jobbar du med eller pluggar till? Är böcker, läsande och skrivande en del av din jobbvardag också, eller är det bara ett fritidsintresse? Trivs du med ditt jobb eller drömmer du om att jobba med något helt annat, i så fall vad? 

Jag jobbar som personlig assistent åt två fysiskt handikappade flickor. Jag trivs med jobbet då det kan hända vad som helst på jobbet även fast det finns vissa saker som görs varje dag som rutin. Man kan få vara med om allt mellan riktigt allvarliga saker till att ha en riktig skrattfest. Mitt jobb har inget med litteratur att göra men läxläsning och att läsa andra böcker kan man ju så klart få vara med om.  Jag skulle vilja jobba i en bokaffär eller kanske bibliotekarie men det känns som en lång väg att få komma dit med studier och erfarenhet. Känns inte som att man kommer någonvart med endast ett läsintresse. Jag har en dröm om att utbilda mig till elevassistent och få jobba med det. Kanske att jag får göra det en vacker dag.

söndag 20 mars 2016

En smakebit på søndag: Elva år i fångenskap


Det har varit en lugn helg då dottern blev dålig i fredags kväll. Inte gjort speciellt mycket. Har varit både skönt och tråkigt. Men ändå skönt att kunna slappa och återhämta sig efter veckan.

Jag har lyssnat i 3 tim och 37 min av 7 tim och 9 min på Elva år i fångenskap som handlar om Ariel Castro som kidnappade tre unga tjejer i Cleveland. Den är skriven av tjejen som blev kidnappad först - Michelle. Den är intressant och jag har länge velat läsa den. Men under tiden som jag läser så märks det att den är jobbig att lyssna på - speciellt när hon beskriver vad han gör med henne och hur hennes levnadsförhållanden ser ut. Då har inte ens de andra två tjejerna kommit till huset än. Så det blir att lyssna lite i taget.
Här kommer min En smakebit på Søndag:

"Vad i helvete gör du där inne", skrek han utanför.
Jag klev snabbt ur duschen och stack ut huvudet genom dörren. "Kan jag får en sax?" frågade jag.
Han gav mig en konstig blick och jag trodde inte att han skulle göra det. Men han gick i väg och kom tillbaka med en liten sax. Av någon anledning frågade han inte vad jag skulle ha den till. "Nu har du fem minuter på dig att komma ut därifrån", sa han.
Jag skyndade mig tillbaka in i duschen och höll upp saxen mot håret. Den var förstås slö, så den hade inte funkat som vapen. Jag fick jobba ordentligt för att få den igenom det hoptovade håret. Klipp. Klipp. Klipp. Mitt hår var så stelt att jag inte kunde tvätta det utan att först klippa av det ända upp till öronen. Allt hår åkte ner i avloppet. Det var så smutsigt i badkaret att det knappt gick att avgöra vad som var hår och vad som var smuts. Jag försökte klippa bort lite hår på benen också, men saxen var för slö.
Jag hade inget att torka mig med, så jag fick försöka skaka av mig så gott det gick och stryka bort resten med händerna. När jag öppnade badrumsdörren stod han fortfarande där. Han snappade åt sig saxen ur min hand.
"Du har klippt av dig håret." Han verkade förvånad. Jag sa ingenting. "Kom nu", sa han. Han knuffade in mig i sitt lilla rum på bottenvåningen. "Där uppe", sa han och pekade på sängens huvudända där han hade satt fast kedjor och hänglås på samma sätt som på övervåningen. Han låste fast mig, och jag låg där medan han tittade på något knäppt program på kabel-tv om folk som höll på med en massa konstiga fetischer. Sedan tittade han på en porrfilm. Och en till. Och en till. Samtidigt drog han över mig till sin sida av sängen och började leka med mina bröst. När han våldtog mig tvingade han mig att säga saker till honom.
"Säg att du tycker om det!" skrek han. När jag inte sa det slog han mig i ansiktet. Mitt hår var fortfarande blött efter duschen."Säg att kuken är fin! Kalla mig Big Daddy!"
Länge vägrade jag att samarbeta - och han fortsatte att slå mig. Till slut förstod jag att det hela skulle hålla på mycket längre om jag fortsatte att ignorera honom, så till slut lydde jag honom. Men varje gång de sjuka orden kom över mina läppar hatade jag mig själv för att jag gav upp.



fredag 18 mars 2016

Bokbloggsjerka 18-21 mars

Veckans fråga i Bokbloggsjerka:
Har du någonsin haft en ”book hangover”, det vill säga en bok som tar slut på tok för tidigt och lämnar ett sådant avtryck/tomrum att du inte riktigt förmår dig plocka upp en ny bok för att aktivt försöka komma över den?  Vilken i så fall?

Svar: 
Det har jag fått flera gånger. När man har läst en riktigt bra bok som man älskade allt med och som innehöll allt och när den är slut vet man inte alls vilken bok man ska läsa härnäst för att matcha den man just läst. Det är både jobbigt och härligt. Kommer inte ihåg alla just nu men kan tänka mig att jag fick en book hangover efter nån Jojo Moyes eller Lucy Dillon eller någon riktigt bra och spännande och intressant biografi.

torsdag 17 mars 2016

Recension: Den tuffaste ronden

Författare: Åsa Sandell.
Uppläsare: Åsa Sandell.
Genre: Biografi.
Speltid: 4 tim 44 min.
Förlag: A Nice Noise.
Utgivningsår: 2016.
Utläst: 16 mars 2016.

Info: Idag är snittåldern för en förstagångsföderska i Sverige cirka trettio år. En hel kvinnogeneration har vuxit upp med p-piller och andra möjligheter att skydda sig, ofta ovetande om att det kan vara svårt att få barn senare i livet. Många tvingas ta hjälp av IVF eller äggdonation, men köerna till dessa behandlingar är långa och åldersgränsen runt fyrtio. Allt fler söker därför hjälp utomlands. Åsa Sandell var en av dessa ofrivilligt barnlösa kvinnor.

I Den tuffaste ronden delar Åsa med sig av sin personliga historia om längtan efter barn. Hon berättar öppet och ärligt om vägen till dottern Vera, genom abort, missfall, IVF och slutligen äggdonation. Hon väver in fakta och historia om samhällets syn på kvinnans fertilitet, p-piller och varför äggdonation legaliserades först tjugo år efter spermadonation.Det är en historia som speglar vår samtid och vänder sig till kvinnor i alla åldrar som funderar på barn, längtar efter barn, skjuter upp barn, redan har barn. Men det är också en bok för alla de som jobbar med kvinnor och barnafödande en skildring av vår tids syn på kvinnlig fertilitet.

Mina kommentarer: Intressant att få veta hur allt går till och hur samhället ser ut kring detta ämne. Önskar dock att jag hade fått reda på lite mer om hur det gick efter att dottern föddes. Inte ens förlossningen fick man reda på. Väldigt trist. En kort intressant bok om ett viktigt ämne men annars tycker jag inget speciellt om den.
Betyg: 3.

onsdag 16 mars 2016

Pockettoppen vecka 10

Här kommer böckerna för vecka 10:
  1. Avdelning 73 - Sofie Sarenbrant
  2. Arvet efter dig - Jojo Moyes
  3. Tills kärleken skiljer oss - Anna Lönnqvist
  4. En vacker dag lämnar jag honom - Maria Blomqvist
  5. De förklädda flickorna i Kabul - Jenny Nordberg
Lite ommöblering på listan har det blivit sen sist - några har fallit bort och några har kommit till. Kul tycker jag! Då Avdelning 73 är del 4 i en serie så kommer jag nog byta ut den mot del 1 som heter Vila i frid. Jag gillar författaren då jag har läst två av hennes andra böcker. De förklädda flickorna i Kabul låter riktigt intressant så den ser jag fram emot att läsa. De andra tre böckerna på veckans lista har jag redan läst.
Recensionerna på de böcker jag redan läst hittar ni om ni klickar på de titlarna.

Listan ser ut såhär nu:
  1. Kvinnan på tåget - Paula Hawkins (v 8, 9)
  2. Prästens lilla flicka - Susan Casserfelt (v 8)
  3. En vacker dag lämnar jag honom - Maria Blomqvist (v 8, 9, 10)
  4. Skymningsflickan - Katarina Wennstam (v 8)
  5. Tills kärleken skiljer oss - Anna Lönnqvist (v 8, 9, 10)
  6. Arvet efter dig - Jojo Moyes (v 9, 10)
  7. Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty (v 9)
  8. Avdelning 73/Vila i frid - Sofie Sarenbrant (v 10)
  9. De förklädda flickorna i Kabul - Jenny Nordberg (v 10)

måndag 14 mars 2016

Recension: Pastor Viveka och tanterna

Författare: Annette Haaland.
Uppläsare: Anna Maria Käll.
Genre: Deckare.
Speltid: 7 tim 42 min.
Förlag: Bonnier Audio.
Utgivningsår: 2016.
Serie: Pastor Viveka 1.
Utläst: 13 mars 2016.

Info: Viveka är en ganska vanlig frikyrkopastor runt femtio som börjar tröttna på att alltid finnas till för alla andra. Hemma har hon fyra barn och en tankspridd man och på jobbet de bitska, bakande tanterna. När en av kvinnorna i kaffekommittén hittas död börjar pastorn nysta i fallet. Kan en mördare gömma sig i idyllen? Är bokhandlaren Abbe att lita på? Vad har den lokale mäklaren i görningen? Och vilka ligger bakom den mystiska Stormhattarnas förening?

Mina kommentarer: En riktigt mysig deckare med spännande innehåll. Var faktiskt inte helt uppenbar vilket är jättekul. Skön bok att vila öronen på. Även riktigt kul att detta är första boken i en serie. Ser fram emot fortsättningen. Vill väldigt gärna läsa mer om Viveka och alla andra i staden.
Betyg: 4.

söndag 13 mars 2016

En smakebit på søndag: Pastor Viveka och tanterna


Det var ett tag sen jag var med i En smakebit på søndag. Men det är alltid kul med sånt här. Idag har jag jobbat i 4 timmar och jag tog med mig äldsta sonen till jobbet. Det tyckte han var kul. Skönt att slippa småsyskonen en stund och att få vara "själv" med mig. Nu blir det att ta det lite lugnt tills det är dags att äta middag. Imorrn är det dags för jobb, skola och dagis igen.

Nu lyssnar jag på Pastor Viveka och tanterna och det är en mysdeckare. Jag har lyssnat på en del tunga och långa böcker på sistone så jag behövde något mer lättsamt innan jag tar en tung och lång bok igen. Skönt att lyssna på något lite mindre allvarligt och som man kan skratta åt. Här kommer ett smakprov ur boken, ca 1,5 timme kvar av boken:

"Men mest tänker hon på Abbe. Hon sneglar på honom där han sitter och undrar om han minns vad som hände i bokhandeln. Hon minns det i alla fall. Hon minns att Abbe höll om hennes armar och kysste henne länge. Det borde aldrig ha hänt. Det var ett misstag alltihop. Ett visserligen ljuvligt men ändå hemskt misstag. 
Dessutom mår Abbe inte bra. Det blev ju verkligen uppenbart då dem träffades på tunnelbanan. Hon är faktiskt pastor. Hon borde inte sitta här och tänka på att kyssa Abbe när det han egentligen behöver är hjälp. Han sitter väldigt nära. Det vore så enkelt och luta sig en aning åt höger. Bara nån centimeter att luta sig mot Abbe. Känna hans arm mot sin. Hans styrka. Hon skulle behöva någons styrka men det går inte. Det går bara inte. 
Det bästa man kan göra med en frestelse är att ge efter för den har Viveka läst någonstans. Det var något i den stilen i alla fall. Den som har sagt det måste vara helt dum, tänker Viveka. Hon inser att det förmodligen är tänkt att vara roligt. Men det är inte roligt. Sanningen är den att man alltid måste välja och man måste vara medveten om att man väljer. Man kan inte ha ett livslångt äktenskap i kärlek och trohet och samtidigt flytta sig den där centimetern som det innebär att luta sig mot Abbe. Ibland kan allting handla om en centimeter." 



fredag 11 mars 2016

Veckans bokbloggsjerka 11-14 mars

Veckans fråga i Bokbloggsjerka:
Vilken är din favorit när det gäller ljudböcker (bok, uppläsare eller både och)?

Svar:
Oj, vilken favorit bok är väldigt svårt då jag har lyssnat på så många. Men Lucy Dillon är en författare som jag gärna lyssnar på - mysiga feelgood-romaner med hundar i. Deckare är jag inte jättestort fan av men om jag "måste" så lyssnar jag hellre på dem.

Favorituppläsare är lättare att svara på. Jag älskar att lyssna på Katarina Ewerlöf när hon läser deckare, älskar att lyssna på Anna Maria Käll när hon läser feel good-böcker och andra mysiga romaner och en ny favorit är Gunilla Leining som läser Jojo Moyes böcker med behaglig stämma.

Jag lyssnar väldigt mycket på ljudböcker av anledningen att jag kan göra så mycket annat samtidigt - ta hand om tvätten, virka, brodera eller bara för att stänga ute dumma tankar och fokusera på något annat. Jag blir så fast när jag håller i en bok och jag har svårare för att fokusera på texten om jag blir avbruten hela tiden av barnen eller något annat. Jag älskar ljudböcker och jag har ett abonnemang på Storytel sen ca 6-7 år tillbaka. Sen går det såklart lite i perioder - lyssnar mer ibland och mindre ibland.

torsdag 10 mars 2016

Recension: Skymningsflickan

Författare: Katarina Wennstam.
Uppläsare: Alexandra Rapaport.
Genre: Spänningsroman.
Speltid: 10 tim 45 min.
Förlag: Bonnier Audio.
Utgivningsår: 2015.
Serie: Charlotta Lugn del 4.
Utläst: 9 mars 2016.

Info: Vad har hänt med flickan som kommissarie Charlotta Lugn träffar på i skymningen? Hon som skriker nätterna igenom, hon som skär sig och inte verkar vilja leva. Vem tror på den som ljuger ibland? Vem tror på Molly?
Charlotta Lugn, som går hemma sjukskriven, och advokat Shirin Sundin gör det. De bestämmer sig för att ta reda på vad som har hänt Molly. Det är dags för flickan att få upprättelse.
Samtidigt är det någon som riktar hot mot en gymnasieskola. Allvarliga, dödliga hot. Mardrömmen om en massaker i en svensk skola skulle kunna bli verklighet.
Kort därefter hittas en elev mördad på skolans toalett. Jakten på gärningsmannen leder polisen åt flera håll och ett av spåren tycks peka tillbaka på Molly, och hennes döda väninna Miranda.


Mina kommentarer: Bra, viktig, skrämmande, hemsk. Jag gillar Charlotta och Shirin. Alla borde läsa Wennstams böcker. Men det var några saker som jag inte riktigt fick ihop, hur några personer och händelser hängde ihop med varann eller om de ens gjorde. Så denna boken lämnade några frågetecken eller så var det bara jag som inte fattade.
Betyg: 4.

onsdag 9 mars 2016

Pockettoppen vecka 9

Här kommer böckerna för vecka 9:
  1. Arvet efter dig - Jojo Moyes
  2. Kvinnan på tåget - Paula Hawkins
  3. Tills kärleken skiljer oss - Anna Lönnqvist
  4. En vacker dag lämnar jag honom - Maria Blomqvist
  5. Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty
Listan ser riktigt bra ut denna veckan tycker jag. Nr 1 och nr 4 har jag läst sen tidigare och nr 3 läste jag ut häromdagen. Skymningsflickan håller jag på med just nu. Kvinnan på tåget var med redan förra veckan men en ny bok, som jag inte läst, har tillkommit på listan. Så listan över böcker som "ska" läsas känns riktigt bra. Detta är en riktigt rolig utmaning! Så glad att jag hittade den.
Recensionerna på de böcker jag redan läst hittar ni om ni klickar på de titlarna.

Listan ser ut såhär nu:
  1. Kvinnan på tåget - Paula Hawkins (v 8, v 9)
  2. Prästens lilla flicka - Susan Casserfelt (v 8)
  3. En vacker dag lämnar jag honom - Maria Blomqvist (v 8, v 9)
  4. Skymningsflickan - Katarina Wennstam (v 8)
  5. Tills kärleken skiljer oss - Anna Lönnqvist (v 8, v 9)
  6. Arvet efter dig - Jojo Moyes (v 9)
  7. Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty (v 9)

söndag 6 mars 2016

Recension: Tills kärleken skiljer oss

Författare: Anna Lönnqvist.
Uppläsare: Anna Maria Käll.
Genre: Roman.
Speltid: 12 tim 08 min.
Förlag: Word Audio Publishing.
Utgivningsår: 2015.
Utläst: 6 mars 2016.

Info: I andras ögon är hon fortfarande mitt i livet, tryggt gift och ett praktexemplar när det gäller att bete sig rätt. Men inom henne växer sig tvivlet allt större. När hennes man visar sig vara långt ifrån den stabile och pålitlige make hon trott, får fasaden allt större och djupare sprickor. Vågar hon överge idealen, lyssna till sitt hjärta och vara sann mot sig själv? Eller är allting redan för sent? En intensiv relationsroman om förbjuden kärlek, åtrå och passion med förhinder.

Mina kommentarer: Oj oj, denna boken väckte nog varenda känsla i kroppen. Jag var så fruktansvärt arg emellanåt - om man ändå kunde strypa människor i böcker. Men jag kände även frustration, hopplöshet, kärlek, passion. Allt samtidigt. Så jäkla bra bok!! Har sträcklyssnat på denna boken i helgen, har verkligen inte kunnat låta bli att lyssna. Det bästa var nog ändå att den var så realistisk - det som sker i boken sker säkert i väldigt många hem därute, på riktigt.
Betyg: 5.

lördag 5 mars 2016

Veckans bokbloggsjerka

Veckans fråga i Bokbloggsjerka:
Vad tycker och tänker vi om bokrean: Har den spelat ut sin roll, eller ännu värre har bokhandeln spelat ut sin roll, med internethandel och läsplattor? Berätta gärna också om reafynd ni gjort.

Svar:
Jag har alltid älskat bokrean men i år känner jag mig inte lika på hugget. Har kollat lite när jag gått förbi ett reabord i mataffärerna men då jag är inne i en period nu då jag endast lyssnar på ljudböcker så känns det onödigt att fylla bokhyllan med ännu mer böcker som jag ändå inte kommer läsa. Men jag kollar gärna efter nya härliga fynd till barnen som alla tre älskar att lyssna när man läser högt. Dessutom har min snart 7 åriga son precis lärt sig hur man får ihop orden, hur de låter och läsa lättare meningar så nya intressanta böcker för att fånga upp hans egna läsintresse är alltid kul.

Jag har hittat två böcker på bokrean hittills - Dinoleken av Helena Bross till äldsta sonen att läsa själv och Ingrid och Ivar firar jul av Katerina Janouch till dottern (Ingrid är en stor favorit här hemma bland flera av barnen). Kanske springer jag på flera bokfynd framöver men i år är intresset svalt från min sida.

Annars tror jag ändå att intresset för bokreor är stort vare sig det är i en affär eller på internet. Men visst är det smidigare att sitta hemma framför en dator och klicka hem fynd än att ta sig till en affär och trängas med andra.

fredag 4 mars 2016

Recension: Sista brevet från din älskade

Författare: Jojo Moyes.
Uppläsare: Gunilla Leining.
Genre: Roman.
Speltid: 12 tim 31 min.
Förlag: Printz Publishing.
Utgivningsår: 2015.
Utläst: 3 mars 2016.

Info: London 1960. När Jennifer Sterling vaknar upp på sjukhus minns hon ingenting inte den tragiska bilolyckan som gjort att hon hamnat där, inte sin man, inte ens vem hon är. Hon känner sig som en främling i sitt eget liv. Tills hon råkar hitta ett passionerat brev, undertecknat B, som ber henne att lämna sin man.

Många år senare, 2003, hittar journalisten Ellie samma gåtfulla brev i arkivet på tidningen där hon arbetar. Hon blir besatt av historien bakom, och hoppas att den ska kunna återuppliva hennes haltande karriär. Om dessa två älskande fick ett lyckligt slut, kanske hon också kan bringa reda i sitt eget komplicerade kärleksliv? Ellies sökande kommer att skriva om historien och hjälpa henne att inse sanningen om sin egen, moderna romans.

Mina kommentarer: Nja, denna kunde ha varit bättre. Den var väldigt rörig och det var svårt att hålla reda på när det var dåtid och nutid och vilken person det handlade om. Det var en härlig kärlekshistoria men önskar att det hade varit lättare att hänga med i de olika bytena. Det bästa var den sista timmen för då hade dåtiden hunnit ifatt nutiden och det var inte lika rörigt, jag hängde med och jag fick reda på hur det hade gått för kärleksparet. Så trist att den inte var lättare att lyssna på.
Betyg: 3.

onsdag 2 mars 2016

Just nu - enkät/boklista

1. Vad heter boken du läser just nu?
Sista brevet från din älskade - Jojo Moyes.

2. Hur långt har du kommit?
Jag har lyssnat på 4 timmar och 52 minuter av 12 timmar och 31 minuter.

3. Beskriv boken med tre ord.
Rörig, seg, konstig.

4. På en skala mellan 1-5, hur bra är den hittills?
2 - jag vill ändå ge den en chans även fast jag efter nästan 5 timmar fortfarande inte riktigt hänger med och jag har definitivt inte fastnat för den. Jojo Moyes böcker brukar ha lång startbana så därför ger jag inte upp ännu.

Pockettoppen vecka 8

Här kommer böckerna för vecka 8:
  1. Kvinnan på tåget - Paula Hawkins
  2. Prästens lilla flicka - Susan Casserfelt
  3. En vacker dag lämnar jag honom - Maria Blomqvist
  4. Skymningsflickan - Katarina Wennstam
  5. Tills kärleken skiljer oss - Anna Lönnqvist
Det visar sig att jag redan har läst en av böckerna på listan. Kul! Recensionen kan du hitta om du klickar på länken.
Kvinnan på tåget har jag kollat lite på så den känns lite intressant. Prästens lilla flicka känns riktigt spännande. Skymningsflickan kan va bra då jag gillar flera av Katarina Wennstams böcker. Tills kärleken skiljer oss har jag kollat in tidigare så den vill jag läsa.

Hittills ser listan riktigt bra ut. Får se hur den ser ut om en vecka - om det kommit några nya.

tisdag 1 mars 2016

Läsutmaning Pockettoppen 2016

Utmaningen går ut på att under året läsa alla böcker som ligger på plats 1-5 på Adlibris Pockettoppen. Den brukar innehålla bra böcker som jag gillar.
Listan uppdateras en gång i veckan och baseras på föregående veckas bäst säljande pocketböcker. Jag kommer kontrollera varje onsdag om det skett några förändringar på listan.
Jag börjar 1 mars med denna utmaning då jag hittade den först då.

Hittade utmaningen hos Theresans Bokblogg.